Icon Left Overzicht
  • Weerwoord in de stad
  • vandaag

5 gouden tips voor een groene buurt!

Uit vele onderzoeken blijkt dat Rotterdammers graag meer groen in hun omgeving willen.
En dat komt goed uit, want Rotterdam neem het dit jaar weer op tegen Amsterdam in het NK Tegelwippen. Het is de hoogste tijd om te ont-tegelen en de buurt te vergroenen. Maar hoe doe je dat, hoe krijg je een groene straat of buurt?

Deze tips zijn samengesteld door Groenemorgen:

Tip 1
Alles begint met een droom.
En met de ontwerp-tool van vergroenjebuurt kun je die droom eenvoudig werkelijkheid maken.

Tip 2
Ga op zoek naar buren die ook willen vergroenen en laat je ontwerp zien, bijvoorbeeld door een briefje bij hen in de bus te doen, een groene WhatsApp-groep te creëren of een Facebook pagina te maken voor iedereen die mee wil doen.

Tip 3
Bel 14-010 en zoek contact met de wijknetwerker van jouw wijk, die kan je namelijk helpen om in contact te komen met de mensen die je nodig hebt om je plan door te zetten.
Want die groene straat komt er natuurlijk niet zonder de hulp van anderen.

Tip 4
Organiseer een leuke (COVID proof) groendag voor de buurt, een beetje positieve energie in de wijk kan jouw groene droom een realiteit maken en je buren motiveren mee te werken aan je buurtinitiatief.

Tip 5
Laat je inspireren door anderen die je al voorgingen bij het verwijderen van tegels in hun buurt:

Geveltuinendag in Oud-Mathenesse

Tiziana Silva woont in Oud-Mathenesse en zit met een aantal van haar buren in een groen-club die werd opgestart vanuit de gemeente. Samen bespraken de leden van deze club hun groene dromen voor de wijk en zo vormde zich het plan voor een speciale geveltuinendag, waardoor er vorig jaar 45 nieuwe geveltuinen werden aangelegd. Dat vroeg uiteraard om een vervolg en hierdoor zijn er afgelopen weekend met behulp van financiering van de gemeente, weer 27 nieuwe geveltuinen bijgekomen in Oud-Mattenesse.

Tiziana Silva blij met de geveltuinen

Chill & Siertuin

Marc van de Wiel woont aan de Noorderhavenkade in Rotterdam-Bergpolder en hij ergerde zich, samen met zijn buren, al jaren aan het versteende pleintje voor zijn deur. Met elkaar zijn ze toen gaan dromen en kwam het idee tot stand voor een chill- & siertuin, voor bijen én bewoners.
Samen met de wijknetwerker konden de bewoner een succesvol bewonersinitiatief aanvragen, waardoor de aanleg afgelopen maand verwezenlijkt werd. De deelnemende bewoners zullen samen zorgen voor het onderhoud van hun nieuwe ‘Chill & Siertuin’.

De aanleg van de Chill en Siertuin

300 meter nieuwe geveltuin in Kralingen!

Zanger Guus Bok en zijn buurman Max de Corte hadden in 2020 al 40 meter eetbare geveltuin aangelegd in de Brouwersstraat in Kralingen. Maar daar bleef het niet bij, al snel waren ze in de weer met een nieuw plan. Guus ging weer met briefjes langs de deuren en riep zijn buren op om mee te doen aan een nieuwe geveltuinen actie. Hij kreeg daarop zoveel positieve reacties, dat er op zaterdag 5 juni zo’n 300 meter nieuwe geveltuin zal worden aangelegd! Vanuit een centraal afhaalpunt kunnen bewoners tuinaarde en planten ophalen, zodat mensen zelf hun geveltuin aan kunnen leggen. De financiering hiervoor (€ 9.000,-) hebben ze bij de gemeente aangevraagd via een bewonersinitiatief.

Wil je meehelpen bij het aanleggen van de geveltuinen op zaterdag 5 juni? Stuur dan een berichtje aan Guus.

Voel je je geïnspireerd om jouw buurt groener te maken? Volg dan de tips, wip die tegels eruit en maak je droom werkelijkheid!