Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • vandaag

21 maart: Kick-off NK Tegelwippen Rotterdam

Loop mee met de kick-off-wandeling vanaf OASE Rotterdam. Dit jaar gaat Rotterdam voor 150.000 gewipte tegels en alle straten groen.

Het NK Tegelwippen is terug in Rotterdam! Vorig jaar zijn er maar liefst 119.000 tegels gewipt in de havenstad! Op 21 maart gaat de derde editie van het NK Tegelwippen van start, met maar liefst 90 deelnemende gemeentes. De gemeente Rotterdam wil zichzelf dit jaar overtreffen en gaat voor 150.000 tegels met de campagne ‘Alle straten groen’, en natuurlijk voor het winnen van de Gouden Tegel!

Kick-off met ontbijt en wandeling op maandag 21 maart
Op de dag dat de lente start trappen Rotterdams WeerWoordGroenemorgen en de Groene Connectie het NK Tegelwippen af met een ontbijt en wandeling voor alle groene aanpakkers van de stad. Het begin van een nieuw seizoen en van het NK Tegelwippen vallen prachtig samen. De lente is natuurlijk van origine een mooi moment om de buitenruimte aan te pakken.

Groene aanpakkers zijn van harte uitgenodigd om mee te lopen. Groene burgers, ondernemers, pioniers, watermanagers, ambtenaren, klimaatadaptatie consultants, landschapsontwerpers, hoveniers, groen-doeners, kwekers, planten-verkopers. Kortom: iedereen die hard werkt aan een groenere buitenruimte is welkom om aan te sluiten.

Wanneer? Maandag 21 maart, 9:00 – 10:30 uur
Startpunt? OASE Rotterdam, Schiehaven 15a (voormalige Scheepswerf de Delft)
Aan deelname aan het ontbijt en de wandeling zijn geen kosten gebonden.

> MELD JE HIER AAN VOOR DE KICK-OFF

 

Het doel: 150.000 tegels wippen en alle straten groen!
De gemeente Rotterdam heeft voor de komende jaren twee doelen: 150.000 tegels wippen en alle straten groen! Om te laten zien dat dit heel goed haalbaar is wandelen vele groene aanpakkers van de stad tijdens de kick-off op 21 maart onder andere langs de nu nog grijze Waaldijk in Delfshaven. Dat is één van de straten vol tegels waar nu nog geen grassprietje te vinden is, maar na de 21e wel!

Onder leiding van stadsecoloog Niels de Zwarte zal de eerste tegel symbolisch gewipt gaan worden. Ook worden de deelnemers geïnformeerd over snode plannen voor het nieuwe tegelwip seizoen, bijvoorbeeld dat de gratis Tegeltaxi weer gaat rijden. De Tegeltaxi is het hele tegelwip-seizoen te bestellen om na een vergroenings-actie de tegels op te halen.

Het NK Tegelwippen
In 2021 hebben heel veel stoeptegels, klinkers en ‘onderhoudsarme’ tuinen plaats moeten maken voor groen. Er zijn maar liefst anderhalf miljoen tegels gelicht in heel Nederland. Onder het motto ‘Tegels eruit, groen erin’ werd tijdens het NK Tegelwippen door de 81 deelnemende gemeenten onderling gestreden om de eer én gewerkt aan een klimaatbestendige toekomst. Het NK Tegelwippen bewijst hiermee niet alleen een ludieke strijd te zijn, maar ook een initiatief met maatschappelijke waarde en langdurige impact. Iedereen die in Nederland tegels vervangt voor groen kan het aantal per gemeente aanmelden op www.nk-tegelwippen.nl.