Icon Left Overzicht
  • Weerwoord in de stad
  • 01/06/2024

📍 Liveblog: NK Tegelwippen

Het NK tegelwippen 2023 is volle gang in Rotterdam! ‘Tegels eruit, planten erin’ is het motto. Doe je mee?

In dit liveblog check je het laatste nieuws, groene acties en inspiratie!

aangepast donderdag 1 juni

ma 22 mei

Opening deel II Tuin van de Wijk (Afrikaanderwijk)
De Tuin van de Wijk in Afrikaanderwijk is uitgebreid met eetbaar groen, inheemse planten en schitterende rozen. Tijdens de feestelijke opening hebben wijkmanager Nasra Djorai, wijkraadslid Lahoucine Amrins en buurtbewoonster Aya een zwarte Vlier geplant. In het eerste deel van de tuin, dat al in november werd opgeleverd, heeft maar liefst 1000 tegels plaats gemaakt voor groen, in deel twee zijn hier nog eens 800 gewipte tegels aan toegevoegd.

do 18 mei

Burendag in de Stadhouderweg van start

za 13 mei

Nathalie in Jagthuisstraat had een groene droom en nam haar hele straat mee
Voor een groene straat moet je soms wat uithoudingsvermogen hebben. Van het bedenken van een plan tot het aanvragen van subsidie en je buren meekrijgen! Maar Nathalie (tevens Struikrover) ging ervoor met heel wat gewipte tegels als resultaat:

za 13 mei

Wolphaertstraat Charlois
De bewoners van de Wolphaertstraat hebben hun tweede tegelwipdag georganiseerd. Dankzij een budget van Opzoomer Mee voor plantjes, aarde en koffie en koek konden zij een gezellige dag organiseren. Ook hadden meerdere buren zelf brood gebakken. Vorig jaar zijn ze aan een kant van de straat begonnen, dit jaar was de andere kant aan de beurt!

Er zijn in totaal 5 nieuwe geveltuinen aangelegd en de bestaande geveltuinen zijn opgeknapt. Ook zijn er kabels aan de muren bevestigd voor de klimplanten, zo blijven de gevels koeler als ze straks bedenkt worden door het groen. Jonge buren hebben geveltuintjes aangelegd voor hun oude buren die het niet zelf konden, zodat zij straks kunnen genieten van de plantjes en bloemen die gaan groeien. Voorlopig valt er nog veel te vergroenen, dus de plannen voor een volgende geveltuindag zijn alweer in de maak.

za 6 mei

Mathenesserweg wint de Groene Karavaan!
Op zaterdag 6 mei kwam de Groene Karavaan (een actie vanuit Rotterdams WeerWoord en Groenemorgen) langs op de Mathenesserweg! Uit meer dan 40 inzendingen had de Mathenesserweg gewonnen. We legden 30 meter geveltuinen en 8 nieuwe boomspiegels aan, dat zijn 149 tegels voor het NK Tegelwippen.

Het weer was lekker en het enthousiasme groot. Een grote dank aan Angelique van Smaak, Waterleider voor de workshop en de plaatsing van 2 TonTuinen, Stichting Steensoep voor de heerlijke SteenSoep die gemaakt is, Opzoomermee voor de support, Stadskwekerij de Kas voor de plantjes en alle groene helpers en bewoners voor de hulp.


Audiodescriptie in MP3 beschikbaar

za 6 mei, 15:00 u

‘Groene Golf op Zuid’ overspoelt de Kop van Feijenoord

Doorpakkers van Groene Golf op Zuid

za 6 mei, 14:00 u

Terschellingsestraat trotse eigenaar van 200 meter (!) geveltuin
Wat een gezelligheid! In de Terschellingsestraat op Zuid (om de hoek bij Amelandsplein) zorgde deze club voor een 200 meter lange geveltuin. Bekijk ook het filmpje want 200 meter is gewoon best wel indrukwekkend.

Vergroeners in de Terschellingsestraat

 

di 2 mei, 14:00 u

Tuin make over!
Wie houdt er nou niet van een lekker voor en na filmpje? Wij wel, en dan vooral die filmpjes waarin tegels als sneeuw voor de zon verdwijnen…

 

ma 1 mei, 19:00 u

Eerste tegels gewipt voor uitbreiding Tuin van de Wijk (Afrikaanderwijk)
De Tuin van de Wijk ligt ten hoogte van het Huis van de Wijk aan het Afrikaanderplein, en loopt straks door langs de hele straat. De komende dagen wordt gewerkt aan het wippen van vele tegels, waarna er een nieuwe bloementuin en educatieve tuin voor en door de buurt wordt aangelegd.

De Tuin van de Wijk in Afrikaanderwijk wordt uitgebreid

di 15 april, 17:00 u

Veel actie in het oude Noorden
In de Zaagmolenstraat en de Vinkenstraat werd tegelijkertijd vergroend. Daar was nieuwbouw ten koste gegaan van veel bomen en ander groen. Omwonenden kwamen in actie en vandaag zijn er weer 300 tegels uit gegaan en 12 bomen geplant.

Links groene actie Vinkenstraat, rechts Zaagmolenstraat

wo 16 april

Rotterdam Central District vergroend 2.000 tegels in ‘De Schaatsbaan’

Ook in de openbare ruimte gaat Rotterdam aan de slag. Zo werd deze week het gebied rondom ‘De Schaatsbaan’, een straat in Rotterdam Central District (RCD) groots aangepakt. De straat ligt in het Weena wat zich vooral kenmerkt door hoge kantoorgebouwen en stenige straten, waar nu 180 m2 hoogwaardig groen wordt gerealiseerd.

di 21 mrt, 17:00 u

Eerste grote onttegelactie in de Moerkapellestraat
Ze konden niet wachten om aan de slag te gaan. In de Moerkapellestraat werd zo’n 50 m2 vervangen door groen! Daniël Opbroek (GroenGoed) deed een oproep aan omliggende bewoners om mee te helpen.

Daniël, Lesther en Sarah

di 21 mrt, 11:00 u

Aftrap NK Tegelwippen in Rotterdam met 80 groene aanpakkers
In Het Nationaal Historisch Museum startte vandaag het NK Tegelwippen. Met leuzen als ‘minder tegels = meer groen’ en ‘plant voor plant, kameraden!’ gingen ze de straat op om letterlijk en figuurlijk de bloemen buiten te zetten voor een bloeiender Rotterdam.