Vier aspecten van Klimaatrechtvaardig Rotterdam

Wij verdelen klimaatrechtvaardigheid op in vier aspecten:

  1. Sociale Uitsluiting & Discriminatie:

    In Rotterdam is er sprake van sociale uitsluiting en discriminatie, wat kan leiden tot wantrouwen tegenover de samenleving en (overheids)organisaties. Dit wantrouwen kan belemmeren dat mensen zich goed kunnen aanpassen aan klimaatverandering. Daarom is het essentieel om in sommige gevallen bovengemiddelde aandacht te geven aan hoe mensen worden betrokken en hoe de samenwerking plaatsvindt. Een rechtvaardige en inclusieve samenleving is de basis voor klimaatrechtvaardigheid.

  2. Informatie & Communicatie:

    Iedereen heeft recht op informatie over hoe ze zichzelf of hun omgeving kunnen beschermen tegen klimaatverandering en extreme weersomstandigheden. Echter, de toegang tot informatie is ongelijk verdeeld in Rotterdam. Dit vraagt om specifieke aandacht voor taalbarrières, laaggeletterdheid, analfabetisme, dyscalculie en visuele beperkingen. Ook de manier van communiceren – stijl, medium en afzender – bepaalt hoe goed de boodschap aankomt. Daarnaast is het belangrijk dat Rotterdammers vragen kunnen stellen en feedback kunnen geven.

  3. Impact op Welzijn:

    Klimaatverandering en extreem weer hebben verschillende effecten op Rotterdammers, afhankelijk van hun persoonlijke situatie en kenmerken. Sommige groepen ervaren veel meer hinder dan anderen. Daarom moet er meer rekening worden gehouden met de ongelijke impact van gelijke omstandigheden.

  4. Handelingsperspectief:

    Niet iedereen heeft dezelfde mogelijkheden om zich aan te passen aan klimaatverandering. Wat mensen kunnen doen en wat ze mogen doen, verschilt per persoon. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen gelijke kansen – of zelfs een gelijke start – krijgt om zichzelf en hun directe omgeving aan te passen aan de veranderende omstandigheden.