Icon Left Overzicht
  • Neerslag
  • Overstroming

Voorkom waterschade: tips tegen wateroverlast in huis

Het regent steeds vaker én steeds meer. De winters worden natter en in de zomer heb je meer kans op hevige regenbuien. Soms regent het zo hard dat kelders onderlopen en straten blank staan. Gelukkig kunnen we daar wat aan doen, met deze tips kun je je huis en buurt beschermen tegen lekkage en waterschade.

Wateroverlast komt de laatste jaren steeds vaker voor. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te voorkomen. Maak je huis waterdicht met deze handige tips.

Je tuin regenbestendig inrichten

In een groene tuin kan water beter weglopen, zodat het niet je huis in stroomt. Zelfs één groene strook of geveltuintje kan al veel verschil maken. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar verhoogt ook de waarde van je huis en maakt je omgeving gezonder.

Fotograaf Irene Hoekstra

Leg een groen dak aan

Een groen dak vangt regenwater op, vermindert geluidsoverlast en biedt voedsel voor insecten. Daarnaast helpt het om je huis warm te houden in de winter en koel in de zomer, en het verlengt de levensduur van je dak. Bovendien draagt een groen dak bij aan een betere luchtkwaliteit.

Fotograaf Jan de Groen

Controleer het dak, de regenpijp en dakgoten

Water stroomt van het dak via de regenpijp naar het riool. Controleer minstens één keer per jaar of je regenpijp nog goed bevestigd is en of je dakgoten niet verstopt zijn met bladeren of vuil. Een bladvanger kan helpen om verstoppingen te voorkomen. Bij platte daken is extra aandacht nodig. Check regelmatig of water goed wegloopt en of er geen scheuren of kieren zijn. Bij schuine daken is het belangrijk te controleren of alle dakpannen nog goed liggen.

Plaats een regenton

Te veel water in het riool kan voor problemen zorgen. Door een regenton aan te sluiten op je regenpijp, vang je regenwater op. Dit helpt de druk op het riool te verminderen. Het opgevangen water kun je gebruiken voor je tuin of voor verschillende klusjes in en om het huis.

TonTuin, Waterleider

Voorkom overstromingen

Voorkom dat water je huis instroomt met een hoge drempel. Schotten en zandzakken voor openingen kunnen water ook (tijdelijk) tegenhouden. Zo’n waterstopper kan ook handig zijn.

Fotograaf Irene Hoekstra

Rioolwater tegenhouden

Bij een heftige regenbui kan het riool snel vollopen. Je wilt natuurlijk niet dat het water via je toilet of douche binnenkomt. Een terugslagklep in je leidingen of een pomp met beveiliging tegen terugstroming kan helpen. Ook als je op 10 hoog woont kun je de buurt een handje helpen. Gooi afval niet op straat maar in de prullenbak om verstoppingen in het riool te voorkomen. Ook is het beter om geen dikke doekjes, vette restjes of ander grof vuil in de gootsteen of het toilet gooien. Minder water gebruiken helpt ook: kortere wasprogramma’s, korter douchen en spaarknoppen op het toilet ontlasten het riool en besparen geld.

Wateroverlast in de kelder

Een kelder of souterrain ligt lager, dus daar kan makkelijker water in komen. Zorg dat je vloeren, kozijnen en ramen waterdicht zijn. Instromend water kun je tegenhouden met een drempel of afvoeren via een goot. Gebruik geen houten vloeren of vloerbedekking in je kelder en leg waardevolle spullen hoog. Lees meer tips op deze pagina.

Fotograaf Irene Hoekstra

Actie bij wateroverlast

Heb je toch last van te veel water? Kom dan direct in actie.

  • Verplaats je waardevolle spullen naar een veilige plek waar het water niet kan komen, zoals een hogere verdieping of bovenop een kast.
  • Sluit alle openingen, zoals ramen en deuren. Je kunt een tijdelijke drempel maken met een schot of zandzak.
  • Sluit de afvoer van je gootsteen en toilet af door er een prop (zoals een theedoek) in te stoppen.
  • Vang water op in bakken, pannen of emmers.
  • Schakel de stroom uit om brand en stroomstoringen te voorkomen.
  • Meld wateroverlast op deze kaart. Je kunt ook de MeldR-app downloaden in de App Store of Google Play of bellen met 14 010 (lokaal tarief) en kies optie 3.
    • Meer weten? Lees hier meer over het stedelijke watersysteem in Rotterdam.

      Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden