Icon Left Overzicht
 • Neerslag
 • Overstroming

Wateroverlast? Zo voorkom je waterschade

Het regent steeds vaker én steeds meer. De winters worden natter en in de zomer neemt de kans op hevige regenbuien toe. Soms regent het zelfs zo hard dat kelders onderlopen en straten blank komen te staan. Onderstaande tips helpen je je woning en buurt te beschermen tegen lekkage en waterschade.

De kans op wateroverlast is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Gelukkig zijn er vele manieren om wateroverlast te voorkomen. Maak je woning waterdicht met deze tips.

Je tuin regenbestendig inrichten

In een groene tuin kan water beter wegstromen, waardoor het niet je huis inloopt. Één groene strook of geveltuintje kan al een groot verschil maken. Een groene tuin ziet er dus niet alleen gezelliger uit, het helpt ook wateroverlast te voorkomen. Groen verhoogt ook de waarde van je pand of woning. Daarnaast draagt het groen bij aan een prettige en gezonde leefomgeving.

Fotograaf Irene Hoekstra

Leg een groen dak aan

Een groen dak vangt regenwater op, isoleert geluid en biedt voedsel voor insecten. Een groen dak houdt in de winter warmte vast in huis, dit helpt je om je energierekening laag te houden. Bovendien verlengt een groen dak de levensduur van je dakbedekking. De planten nemen ook de fijne stofdeeltjes en stikstof op uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof.

Fotograaf Jan de Groen

Controleer het dak, de regenpijp en dakgoten

(Regen)water stroomt vanaf het dak, via de regenpijp het riool in. Kijk eens per jaar na of je regenpijp nog wel goed bevestigd zit en zorg ervoor dat je dakgoten blad en vuil vrij zijn. Een bladvanger in je regenpijp kan verstoppingen helpen voorkomen.

Heeft jouw woning een plat dak? Dan heeft deze extra aandacht nodig. Platte daken zijn gevoeliger voor waterschade dan schuine daken. Controleer regelmatig of het water nog wel goed kan weglopen. Check ook de dakrand op scheuren en kieren; zelfs een mini kiertje kan al zorgen voor waterschade. Controleer regelmatig of al je dakpannen nog wel recht liggen als je een schuin dak hebt.

Investeer in een regenton

Teveel water in het riool kan voor wateroverlast zorgen. Door een regenton op de regenpijp aan te sluiten, kun je dit probleem voorkomen. Het opgevangen water kun je weer gebruiken voor het besproeien van je tuin.

TonTuin, Waterleider

Voorkom overstromingen

Voorkom dat (regen)water je huis in stroomt met een hoge drempel. Ook schotten en zandzakken voor openingen kunnen water (tijdelijk) tegenhouden. Een waterstopper bijvoorbeeld, is een waterschot dat je gemakkelijk voor een opening kunt plaatsen.

Fotograaf Irene Hoekstra

Rioolwater tegenhouden

Tijdens een heftige regenbui kan de waterstand in het riool snel stijgen. Je wilt natuurlijk niet dat het water een uitweg zoekt via jouw toilet, douche of bad. Om het water tegen te houden kun je een terugslagklep in je leidingen aanbrengen of een pomp te plaatsen die is uitgerust met een beveiliging tegen terugstroming.

Ook als je op 10 hoog woont kun je de buurt een handje helpen. Gooi afval niet op straat maar in de prullenbak om verstoppingen in het riool te voorkomen. Ook is het beter om geen dikke doekjes, vette restjes of ander grof vuil in de gootsteen of het toilet gooien. Gebruik minder water: kortere wasprogramma’s, douches en spaarknoppen op het toilet ontlasten het riool én je portemonnee!

Wateroverlast in de kelder voorkomen

Een kelder of souterrain ligt onder straatniveau, waardoor er gemakkelijker water in kan stromen. Zorg er allereerst voor dat je vloeren, kozijnen en ramen waterdicht zijn. Instromend water kun je tegenhouden met een drempel of opvangen en afvoeren via een goot. Gebruik geen houten vloeren of vloerbedekking in je kelder en leg waardevolle spulletjes altijd hoog.

Fotoraaf Irene Hoekstra

Actie ondernemen bij wateroverlast

Toch last van te veel water? Onderneem dan direct actie.

 • Geef je waardevolle spulletjes een veilig plekje waar het water niet kan komen. Bijvoorbeeld op een verdieping of boven op een kast.
 • Sluit alle openingen, zoals ramen en deuren. Je kunt een tijdelijke drempel maken door een schot of zandzak te plaatsen.
 • Sluit de afvoer van je gootsteen en toilet af door er een prop (zoals een theedoek) in te stoppen.
 • Vang water op in bakken, pannen of emmers.
 • Voorkom brand en stroomstoringen door de stroom tijdelijk af te sluiten.
 • Meld wateroverlast: op deze kaart kun je zien of er al een melding is gemaakt. Zo niet, vul dan het digitale formulier in of bel met 14 010 (lokaal tarief).

  Lees hier meer over het stedelijke watersysteem in Rotterdam.

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden