Icon Left Overzicht
  • Neerslag
  • Hitte
  • Droogte

Voordelig tuinieren

Een groene tuin, wie wordt daar nu niet vrolijk van? Een groene tuin zorgt voor verkoeling tijdens hitte en minder wateroverlast bij hevige buien. Met groen verwelkom je vogels, insecten zoals vlinders en andere diertjes in je tuin. Je draagt op die manier bij aan meer biodiversiteit in Rotterdam. Een geveltuin of meer groen maakt al het verschil.

Een groene tuin hoeft absoluut niet duur te zijn. Een voordelige tuin kan er nog steeds prachtig uitzien! Hieronder vind je een aantal tips waarmee je zelf een aantrekkelijke, betaalbare tuin aan kunt leggen.

Waarom zou je voor een groene tuin gaan?

In een groene leefomgeving ben je productiever, positiever en kun je je beter ontspannen. Planten bieden bescherming tegen fijnstof en hitte. Ze helpen ook wateroverlast te voorkomen. Bovendien is een groene tuin goed voor de biodiversiteit in Rotterdam en voor onze gezondheid.

Een tuin met tegels bijhouden is een tijdrovende bezigheid: je moet de aanslag van je tegels verwijderen om de tegels schoon te houden en ook het onkruid tussen de tegels uithalen is een vervelend klusje. Een tuin vol groen vergt niet veel onderhoud, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Het werken met planten is een stuk leuker en erg ontspannend om te doen!

Je hoeft ook niet meteen al je tegels uit de tuin te halen. Ga op zoek naar een balans tussen groen en tegels die het best bij jouw tuinwens past en die goed is voor de Rotterdamse stadsnatuur.

Fotograaf Peter Schmidt

Zo leg je voordelig een groene tuin aan

Een prachtige, groene tuin hoeft niet veel geld te kosten. Hieronder lees je hoe je met een beperkt budget een prachtige tuin aan kunt leggen.

Aanleggen van de tuin
Met grind kun je mooie borders maken. Je kunt grind of stenen het best kopen bij een plaatselijke leverancier. Restjes die zij zelf niet nodig hebben kun je vaak voordelig overnemen.

Vraag om stekjes
Laat je inspireren door de bloemen en planten die je in de tuin van je buurman, familielid of vriend tegenkomt. Vraag hen om een stekje en plant deze in je eigen tuin. Door stekjes, planten of zaden met andere tuiniers te ruilen krijg je de mogelijkheid om verschillende varianten in je tuin te halen, zonder veel geld uitgeven. Als je de biodiversiteit wil vergroten kun je het beste planten, stekjes en zaden planten die in Nederland voorkomen.

Groente uit eigen tuin
Door een moestuin aan te leggen, geniet je van overheerlijke groenten en kruiden uit eigen tuin! Voor een frisse salade hoef je niet meer naar de winkel toe; sla of tomaat kun je bijvoorbeeld gemakkelijk zelf telen. Zelfs op een balkon, terras of binnenshuis kun je je eigen groenten, fruit en kruiden verbouwen.

Ga voor een gemakkelijke plant
Kies – zeker aan het begin – voor gemakkelijke planten. Door gemakkelijke planten te planten, gaat het minder snel mis en heb je niet onnodig geld uitgegeven. Voorbeelden van makkelijke planten zijn lavendel, vetplantjes, wolfsmelk, laurier, heide, asters, buxus en geraniums.

Meerjarige planten
Ga op zoek naar meerjarige planten. Deze planten zijn in aankoop misschien wat duurder dan eenjarigen, maar na verloop van tijd kom je wel goedkoper uit. En ze zijn goed voor de stadsnatuur.

Plant volwassenen planten
Vind je het lastig om planten zelf te laten groeien? Ga dan eens op zoek naar volwassen planten. Op internet zijn er vaak genoeg mensen die soms geen plek meer hebben voor een plant. Word eens lid van het Rotterdams Plantenasiel.

Herbruik stokjes
Heb je net gesnoeid? Gooi de takjes dan niet weg. Je kunt deze namelijk prima gebruiken als ondersteuningsstokjes voor andere plantjes. Een goedkope oplossing die ook nog eens een stuk milieuvriendelijker is dan het gebruiken van groene plastic ondersteuningsstokjes.

Investeer in een regenton
Vang regenwater op en gebruik dat voor de bewatering van je tuin. Op deze manier bespaar je veel kostbaar drinkwater. Bovendien is regenwater ook nog eens een stuk beter voor je planten. Regenwater bevat namelijk geen kalk, is niet gefilterd en heeft dezelfde temperatuur als buiten.

Tuinaarde en potgrond
Koop tuinaarde en potgrond enkel als dit in de aanbieding is. Je kunt de aarde gerust een jaar bewaren. Met een composthoop kun je gemakkelijk je eigen meststof ontwikkelen. Dit is goed voor de bodem in je tuin. Houd het geheel goed vochtig en keer de hoop regelmatig om zodat er voldoende zuurstof in blijft zitten. Door zelf compost te maken bespaar je niet alleen geld, maar ook tijd. Je hoeft namelijk niet meer naar het groenpark te rijden om je afval te laten verwerken. Je kunt ook een wormenhotel plaatsen.

Bestrijdingsmiddel
Er zijn vele milieuvriendelijke en goedkope alternatieven voor de bestrijding van onkruid en andere groeibelemmers. Knoflook bijvoorbeeld, werkt goed tegen bladluis en slakken.

Tuingereedschappen
Ga online op zoek naar tweedehands tuingereedschappen, versieringen of planten. Door slim in te kopen kun je veel geld besparen. Met een schop, emmer of kruiwagen ben je vaak al een heel eind op weg naar de tuin van je dromen. Heb je unieke plannen en heb je daarvoor extra gereedschappen nodig? Dan kan je bij vele tuincentra en bouwmarkten vaak gereedschappen huren. Of misschien heeft je buurman nog wel iets liggen wat je mag lenen! Via Peerby kun je zien wie van je buren iets te leen hebben.

DIY met oude spullen
Geef je oude spullen een nieuw leven. Er zijn creatieve manieren om gebruikte producten in je tuin te verwerken. Plastic flesjes kun je bijvoorbeeld gebruiken als kweekbakje of om een verticale tuin te maken. Sociale media staan vol met handige en slimme ideeën om oude spullen of spullen die stuk zijn een tweede leven te geven.

Je kunt subsidie krijgen!

Heb je grote plannen of ga je samen met je buren vergroenen? Dan kun je subsidie klimaatadaptatie aanvragen! Daarnaast kun je extra subsidie ontvangen voor inheemse planten. De volledige lijst met inheemse planten vind je hier. Tot uiterlijk acht weken na uitvoering van de activiteiten kun je een aanvraag indienen. Bekijk hier de verschillende soorten subsidies.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden