Icon Left Overzicht
  • Neerslag
  • Hitte
  • Droogte

Openbaar vergroenen

Wil je een openbaar stuk groen voor jouw huis naar eigen smaak inrichten en onderhouden? Of wil je samen met jouw buren een buurttuin beginnen? Dat kan! Je bepaalt helemaal zelf hoe jouw groene omgeving eruitziet.

Je kunt bijvoorbeeld een geveltuin aanleggen of een grotere buurtuin beheren samen met andere bewoners. Door het (deels) overnemen van het onderhoud, kun je ook meedenken over mogelijke verbeteringen. Samen groen onderhouden is een leuke manier om tijd door te brengen met familie en vrienden, of om jouw buren beter te leren kennen. Een groene omgeving is bovendien goed voor je gezondheid, helpt wateroverlast verminderen en zorgt in de zomer voor verkoeling. Hieronder vind je informatie die je nodig hebt om jouw plan uit te werken.


Audiodescriptie in MP3 beschikbaar
 

Leg een geveltuintje aan

Maak de straat groener door voor je deur een geveltuintje aan te leggen. Voor het aanleggen van een geveltuin is geen toestemming van de gemeente nodig, maar je moet je wel aan de voorwaarden houden. Zo moet er bijvoorbeeld minimaal 1,80 meter van de stoep vrij blijven. Bekijk alle voorwaarden hier.

Fotograaf Johannes Odé

Adopteer een boomspiegel

Een boomspiegel is het stukje grond rondom de stam van een boom. In woonstraten mag je de boomspiegels die niet door de gemeente beplant zijn verfraaien met mooie planten en onderhouden. Groene boomspiegels maken de straat een stuk gezelliger. Vergeet dit niet te melden, zodat de gemeente bij werkzaamheden rekening kan houden met jouw mooie ‘boomtuin’. Lees de voorwaarden hier.

Fotograaf Johannes Odé

Verticaal tuinieren

Bij verticaal tuinieren laat je planten groeien op muren en gevels. Als het pand niet van jou is, zorg dan eerst voor schriftelijke toestemming van de eigenaar. Je kunt ook potten of bakken op elkaar stapelen om een verticale tuin te creëren. Een extra voordeel van een verticale tuin is dat het geluid dempt en isoleert. Bovendien ziet een kale muur of saaie schutting er een stuk vrolijker uit met planten en bloemen.

Foto Groenemorgen.org

Eetbaar groen

Zelf geteelde groente, kruiden en fruit zijn gezond, biologisch en vooral erg lekker. Het telen van groente en fruit wordt dan ook steeds populairder. Ook in de openbare ruimte zijn er mogelijkheden voor eetbaar groen, zoals de Straat Apotheek. Heb jij een goed initiatief? Meld je dan hier aan. De wijkregisseur van Stadsbeheer zal vervolgens contact met je opnemen.

De Straat Apotheek in Rotterdam

Plantschalen

Als er weinig of geen mogelijkheden zijn om planten in de grond te planten, kun je je buurt ook opfleuren met een plantschaal. Samen met andere bewoners uit je straat kun je een aanvraag doen voor een plantschaal. Het onderhoud ervan doe je gezamenlijk. De wijkregisseur van Stadsbeheer kan je helpen bij het bepalen van de meest geschikte plek voor de plantschaal. Als je een balkon hebt, zijn plantenbakken of potten een mooie oplossing. Een bloeiende hangplant over de rand van je balkon fleurt ook de omgeving op.

Fotograaf Peter Schmidt

Groenstrook, plantsoen of buurtpark

Wil je liever een groter stuk groen aanpakken, zoals een plantsoen of deel van een buurtpark? Overleg dan eerst goed met je buren en denk na over het onderhoud dat bij jullie plan komt kijken. Een belangrijke voorwaarde is dat iedereen van het groen moet kunnen genieten. Denk je dat je plan klaar is om uitgevoerd te worden? Meld je dan hier aan. De wijkregisseur van Stadsbeheer neemt vervolgens contact met je op, denkt met je mee en legt afspraken vast. Indien nodig zal de wijkregisseur je in contact brengen met een van de wijktuinmannen.

Fotograaf Louis Meulstee

Braakliggend terrein of binnentuin

Heb je een mooi stuk groen of braakliggend terrein op het oog? Probeer dan eerst uit te vinden wie de eigenaar is. Als het van een projectontwikkelaar of woningcorporatie is, kun je toestemming vragen om het terrein te gebruiken. Is de grond van de gemeente, neem dan contact op met de wijkregisseur. Houd er wel rekening mee dat braakliggende terreinen vaak maar tijdelijk te gebruiken zijn. Als je een binnentuin in de buurt hebt, vraag dan aan de vereniging van eigenaren of je deze mag gebruiken en onderhouden.

Fotograaf Louis Meulstee

Hulp nodig?

Als je hulp nodig hebt bij het vergroenen van je buurt, dan kun je gebruik maken van verschillende diensten van de gemeente Rotterdam:

  • De wijkregisseur van Stadsbeheer helpt je om jouw plan tot leven te brengen.
  • De wijktuinman kan je adviseren en ondersteunen.
  • De Tegeltaxi haalt overgebleven tegels en zand op.
  • Je kunt subsidie krijgen! Meer informatie over de subsidiemogelijkheden lees je hier.
    • Heb jij een fantastisch idee of wil je graag meer informatie ontvangen? Je kunt contact opnemen met de wijkregisseurs via telefoon 14 010 of online je vraag of idee doorgeven.

      Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden