- Neerslag
- Grondwater
Maak je tuin winterklaar
Tuinieren een ‘warm weer klusje’? Echt niet! Dit is het juiste moment om je voor te bereiden op de natte winterdagen en de hete zomerperiode. Wil je in het voorjaar van een prachtige tuin kunnen genieten, dan is dit het perfecte moment om de handen uit de mouwen te steken. Daarnaast kun je in de winter de natuur een handje helpen, zodat verschillende soorten planten en dieren meer kans krijgen om te overleven.
In je eigen tuin kun je ervoor kiezen om het ‘winterklaar’ maken anders in te vullen. Bladeren die op de paden gevallen zijn kun je in de perken vegen en laten staan, regentonnen kun je leeg laten lopen als er vorst op komst is. Kijk eens wat er gebeurt als je de natuur de rest laat doen, grote kans dat er meer leven komt in je tuin.
Plant een haag, boom, struik of bloembollen
Het klinkt misschien wat gek, maar ook in de koude maanden kun je prima tuinieren. Je kunt bomen planten bij vorst of een haag planten in de winter. Alle planten en struiken die in pot zijn gekweekt kun je het hele jaar door planten. Naast dat groen er veel gezelliger uitziet, koelt het je tuin en de omgeving af in de zomer. Daarnaast zorgt meer groen in de tuin er voor dat regenwater beter opgenomen wordt in de bodem, dit helpt wateroverlast verminderen. Wil je in het voorjaar en de zomer van een prachtige tuin vol bloemen kunnen genieten? Begin dan nu vast met het planten van bloembollen. Je maakt er de vlinders en bijen ook erg blij mee.
Geef planten een dekentje
Bij koude winters, waar het langere tijd vriest, is het mogelijk dat planten slecht groeien of zelfs afsterven. Planten die niet helemaal winterhard zijn, kun je tegen je (warme) gevel zetten, afdekken of een laagje extra blad geven bij de wortels. De meeste planten kunnen prima overleven bij vorst, zolang de bodem maar niet te veel bevriest. Door een toplaag aan te brengen, kun je voorkomen dat de vorst de bodem intrekt. De wortels van de meeste planten kunnen daardoor de kou gemakkelijk overleven. Zo’n toplaag bestaat bij voorkeur uit houtsnippers, bladafval uit je tuin of voedzame compost.
Snoei met mate
Door de klimaatverandering en verschuiving van het groeiseizoen is het ‘rustseizoen’ van planten vaak korter. Het is daarom belangrijk om niet te vroeg te snoeien anders beschadig je de planten. Zoek eerst uit wanneer je welke plant het beste kunt snoeien. Wil je wel snoeien? De gesnoeide bladeren en takken kun je gewoon in de tuin laten liggen. Minder opruimen is juist goed! Verwilderde plekjes zijn een paradijs voor dieren en insecten. Daarnaast functioneren gevallen bladeren als natuurlijk beschermingsmiddel tegen vorst. Rommel is dus niet alleen beter voor het bodemleven, maar ook voor de wortels van je planten.
Compost hier en daar
Van al het organische afval uit je tuin (en huis) kun je compost maken. Hoe meer soorten je gebruikt, hoe beter je compost wordt! Je bananenschillen en koffieprut, bladafval en takken, kunnen samen een voedzame nieuwe stof worden, waarmee je jouw tuin van nieuwe voedingsstoffen kan voorzien. Lees hier hoe je zelf een compostbak kan maken.
Benieuwd hoe klimaat- en diervriendelijk jouw tuin is? Check hier jouw tuinscore en inspireer andere Rotterdammers door foto’s van je tuin te delen (tag ons op social media @rotterdamsweerwoord)! Als je een geweldig groen idee hebt, vraag dan hier subsidie aan!