Icon Left Overzicht
  • Droogte
  • Grondwater
  • Bodemdaling

Tips tegen droogte in de (gevel)tuin

Het is steeds vaker lang droog in Nederland. De zon schijnt volop en de temperaturen zijn hoog. Als deze periode lang aanhoudt, kan dit slecht zijn voor je (gevel)tuin. Gelukkig is er veel wat je kunt doen!

Onderstaande tips helpen uitdroging in je tuin te voorkomen. Zo komt je prachtige tuin moeiteloos de droge periodes door.

Wat kun je zelf doen tegen droogte?

Dit kun je zelf doen in een periode van droogte.

Plaats een regenton
Met een regenton kun je in een natte periode water verzamelen om hier vervolgens je tuin mee te besproeien in een droge periode. Regenwater bevat veel minder kalk dan kraanwater waardoor het ook nog eens een stuk beter is voor je plantjes. Door minder leidingwater te gebruiken hoeft er minder grondwater opgepompt en gezuiverd te worden. Bovendien is regenwater gratis!

Regentonnen, fotograaf Joep Boute

Bespaar kraanwater
Een gemiddeld huishouden verbruikt honderden liters drinkwater per dag. Je kunt water besparen door minder lang te douchen, te douchen in plaats van in bad te gaan of gebruik te maken van een waterbesparende douchekop. Maak gebruik van regenwater om je tuin te besproeien, je huis schoon te maken of je auto mee te wassen.

Regenwater (her)gebruiken, fotograaf Jan de Groen

Plant hagen en bomen
Als de wind vrij door je tuin kan waaien droogt de grond sneller uit. Bovendien verdampen planten in de wind meer vocht. Door windkeringen van bomen en hagen aan te planten wordt de wind gebroken. Daarnaast zorgen bomen en hagen voor extra schaduw. De olijfwilg of de beukenhaag zijn voorbeelden van haagplanten die tegen een stootje kunnen en zowel droogte als warmte kunnen verdragen. Als je weinig ruimte in je tuin hebt, kun je ervoor kiezen verticale schermen met klimplanten te plaatsen.

Foto Minnia Films

Hoe vaak tuin sproeien bij droogte?

Het lijkt misschien verleidelijk om in een periode van droogte iedere dag je tuin te sproeien. Dit is echter niet goed voor je plantjes. Het is voor planten het best om in één keer veel water te krijgen dan iedere dag een beetje. Meestal is een of twee keer per week sproeien al meer dan voldoende. Het is niet verstandig om midden op de dag in de zon te sproeien. Een deel van het water zal dan meteen verdampen. Ook is ’s avonds laat sproeien geen goed idee. ’s Nachts lopen natte planten meer kans op schimmelvorming. Je kunt het best sproeien als de zon laag staat, bijvoorbeeld in de vroege avonduren of ’s ochtends vroeg.

Fotograaf Jan de Groen

Hoe houd je droge grond vochtig?

Zo houd je droge grond vochtig.

Vliesdoek
Dek je moestuin of zaailingen af met een vliesdoek in perioden van droogtes. Een vliesdoek beschermt je plantjes tegen de zon en voorkomt dat de grond eronder uitdroogt. Je kunt er ook voor kiezen het doek juist ’s nachts te gebruiken; het vliesdoek zuigt dauw op en geeft dit vervolgens door aan je plantjes waardoor je ze minder water hoeft te geven.

Krant of jutezak
Je kunt je pas gezaaide grond goed vochtig houden met een natte jutezak of een natte krant. Haal de zak of krant weg zodra de eerste planten beginnen te ontkiemen. Breng vervolgens een laag mulch aan rondom de plantjes. Mulch is versnipperd tuinafval en andere organische materialen uit de tuin. Dit houdt meer vocht vast in de bodem en houdt het onkruid weg.

Sla het schoffelen en spitten even over
Gun de bodem van je tuin in een periode van droogte zoveel mogelijk rust. Sla het schoffelen en spitten dus even over. Schoffelen stimuleert de verdamping waardoor de grond sneller uitdroogt.

Hoe houd je water vast in je tuin?

Op deze manier kun je water in je (gevel)tuin vasthouden.

Grond als spons
Vervang tegels door groen zodat het regenwater op meer plekken de grond in kan trekken. Gooi gevallen bladeren, snoeiafval, koffieprut en ander organisch afval niet weg. Deze beschermlaag zorgt er voor dat de bodem meer vocht en voedsel kan vasthouden. Dit is positief bij droge én natte perioden. Als er in korte tijd veel regent valt, slurpt deze ‘spons’ veel water op. Ook een laagje halfverteerde compost werkt beschermend.

Geveltuin, fotograaf Jan de Groen

Maak gebruik van bodembedekkers
Open zwarte gaten in je tuin wil je voorkomen. Dit kun je doen door gebruik te maken van bodembedekkers. Bodembedekkers zorgen ervoor dat de grond minder snel uitdroogt. Voorbeelden van goede bodembedekkers zijn de kruipende vlambloem, de smeerwortel, het stekelnootje of kruiptijm.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden