Icon Left Overzicht
  • Neerslag
  • Hitte

Mini-moestuintje

Met een moestuin weet je wat je eet en het is leuk om te doen. Ook kinderen zijn er graag mee bezig. Je eigen moestuin beginnen is heel simpel! Ook op een balkon of een klein terras kun je zelf verse kruiden, fruit en groenten kweken.

Wil je een moestuin aanleggen? Laat de grond dan testen op lood. Met de adres-checker van de gemeente Rotterdam kun je zien hoeveel lood in jouw tuin zit en of je misschien maatregelen moet nemen.

Stap-voor-stap instructie

Een mini-moestuin is een leuke en makkelijke manier om je eigen groenten en kruiden te kweken, zelfs als je geen grote tuin hebt. In deze instructie leggen we uit hoe je stap-voor-stap een mini-moestuin kunt aanleggen, zodat je kunt genieten van je eigen verse en gezonde oogst.

1. Kies een geschikte locatie: Kies een locatie waar voldoende zonlicht is, maar ook beschutting tegen wind en regen. Als je geen tuin hebt, kun je ook een mini-moestuin op je balkon, dakterras of zelfs binnenshuis maken.

2. Maak een plan: Bepaal welke planten je wilt verbouwen, hoeveel planten je nodig hebt en welke materialen je nodig hebt om je mini-moestuin aan te leggen.

3. Kies de juiste bak: Voor een mini-moestuin kun je een kant-en-klare moestuinbak kopen of er zelf een maken met bijvoorbeeld hout of stenen. Zorg ervoor dat de bak minstens 30 cm diep is voor voldoende wortelruimte.

4. Kies de juiste planten: Kies voor planten die geschikt zijn voor een mini-moestuin, zoals sla, radijsjes, kruiden, cherrytomaatjes en peultjes. Kies ook planten die bij jouw locatie passen, bijvoorbeeld planten die van veel zonlicht houden als je mini-moestuin op een zonnige plek staat. Kijk ook welke planten je het beste naast elkaar kunt planten en welke combinatie je het beste kunt vermijden.

5. Vul de bak met aarde: Vul de bak met potgrond vermengd met compost voor voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de aarde goed vochtig is voordat je gaat planten.

6. Plant je groenten en kruiden: Maak kleine geultjes in de aarde en zaai de zaadjes volgens de instructies op de verpakking. Of plant kiempjes die je al in kweekbakje hebt laten groeien, of verpot planten die je hebt gekocht of geadopteerd. Zorg dat je niet teveel planten in de bak zet, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien.

7. Onderhoud: Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft door regelmatig water te geven, maar vermijd dat de planten in een te natte omgeving staan. Inspecteer de planten regelmatig om plagen en ziektes op tijd te detecteren en te behandelen. Geef de planten voldoende voedingsstoffen door eens in de paar weken organische meststoffen toe te voegen, zoals koffiedik, bananenschillen en eierschalen.

8. Oogst en geniet: Als de planten volgroeid zijn, kun je beginnen met oogsten. Pluk de groenten en kruiden op het juiste moment voor de beste smaak en kwaliteit. Geniet van je eigen verse en gezonde oogst!

Plantjes die het goed doen in een moestuin

Op een gemiddeld balkon heb je vaak minder ruimte dan in een tuin en geen volle grond tot je beschikking. Daarom is het belangrijk om plantensoorten te kiezen die weinig ruimte in beslag nemen en in een pot of bak kunnen groeien. Enkele soorten die het goed doen op een balkon of in een kleine stadstuin zijn:

Kruiden
Het kweken van je eigen kruiden is helemaal in. Kies voor kruiden die je graag gebruikt, zodat je de meeste voordelen uit je tuintje kunt halen. Denk na over de maaltijden die je het meest klaarmaakt en welke kruiden je daarvoor nodig hebt. Let er op dat je kruiden combineert die dezelfde zorg vereisen; Mediterraanse kruiden zoals oregano en rozemarijn verlangen volle zon en weinig water. Kruiden zoals peterselie en bieslook daarentegen, houden van wat meer water. Er zijn verschillende eetbare kruiden die geschikt zijn voor een kleine moestuin:

  • Wilde marjolein (Origanum vulgare): Een pittig, zoet kruid dat gemakkelijk te kweken is en dat goed past bij Italiaanse gerechten en pizza’s. Wilde marjolein heeft volle zon nodig.
  • Kamille (Chamomilla recutita): Een rustgevend kruid dat vaak wordt gebruikt in thee en badproducten. Kamille houdt van volle zon tot halfschaduw en gedijt goed in goed doorlatende grond.
  • Kleine pimpernel (Sanguisorba minor): Een peperachtig kruid dat vaak wordt gebruikt in salades. Kleine pimpernel houdt van vochtige, vruchtbare grond en halfschaduw.
  • Wilde tijm (Thymus serpyllum): Een pittig kruid dat vaak wordt gebruikt in mediterrane gerechten. Wilde tijm houdt van volle zon en droge, goed waterdoorlatende grond.
  • Citroenmelisse (Melissa officinalis): Een fris, citrusachtig kruid dat vaak wordt gebruikt in thee en desserts. Citroenmelisse houdt van halfschaduw en vochtige, vruchtbare grond.
  • Bieslook (Allium schoenoprasum): Een milde, ui-achtige smaakmaker die heerlijk is in salades en op aardappelen. Bieslook houdt van volle zon en vochtige, vruchtbare grond.
  • Basilicum (Ocimum basilicum): Een kruid dat vooral bekend staat om zijn heerlijke smaak en geur. Basilicum is gemakkelijk te kweken en kan zowel binnen als buiten worden geplant op een warme, zonnige plek. Basilicum kan ook in een pot worden geplant, handig als je weinig ruimte hebt of de planten in de winter binnen wilt zetten.
    • Let wel op dat sommige van deze planten wild kunnen groeien en zich gemakkelijk verspreiden. Het is daarom belangrijk om ze op een gecontroleerde manier te telen en op tijd te oogsten om verspreiding te voorkomen.

      Fruit
      Het kweken van je eigen fruit is niet alleen leuk, maar het zorgt er ook voor dat je kunt genieten van verse en smakelijke vruchten. Er zijn verschillende soorten fruit die geschikt zijn voor een kleine moestuin en die weinig onderhoud vereisen:

    • Wilde aardbei (Fragaria vesca): Wilde aardbeien kunnen goed groeien in een pot of bak op een balkon of terras en hebben volle zon nodig.
    • Framboos (Rubus idaeus): Frambozenstruiken zijn gemakkelijk te kweken en nemen weinig ruimte in beslag. Ze hebben volle zon nodig en kunnen in de grond of in potten worden geplant.
    • Rode bes (Ribes rubrum): Rode bessenstruiken zijn gemakkelijk te kweken en kunnen zowel in de volle grond als in potten worden geplant. Ze hebben volle zon nodig.
    • Zwarte bes (Ribes nigrum): Zwarte bessenstruiken groeien het best in de volle zon en in een vruchtbare grond die water goed afvoert. Zwarte bessenstruiken zijn ideaal voor kleine moestuinen omdat ze compact blijven en weinig ruimte in beslag nemen.
    • Appel (Malus domestica): Een kleine appelboom kan in een pot worden geplant en heeft volle zon nodig.
    • Peer (Pyrus communis): Een kleine perenboom kan in een pot worden geplant en is ideaal voor kleine moestuinen. Perenbomen hebben veel zonlicht nodig en kunnen het best worden geplant in een vruchtbare grond die water goed afvoert.
      • Houd er wel rekening mee dat fruitbomen vaak meer ruimte nodig hebben dan fruitstruiken.

        Groente
        Het verbouwen van je eigen groenten is niet alleen leuk, de groenten zijn ook nog eens lekker! Zelfs als je maar een kleine moestuin hebt, kun je genieten van verse groenten die boordevol smaak en voedingsstoffen zitten. Gelukkig zijn er tal van makkelijke groenten die geschikt zijn voor kleine tuinen:

      • Tuinboon (Vicia faba): Tuinbonen zijn makkelijk te kweken en groeien snel. De bonen kunnen zowel rauw als gekookt gegeten worden. De tuinboon groeit het best op een zonnige plek in een bodem met voldoende voedingsstoffen en vocht.
      • Wilde rucola (Diplotaxis tenuifolia): Een pittige, peperachtige slasoort die snel groeit en gemakkelijk te kweken is. De blaadjes zijn heerlijk in salades en als garnering. Wilde rucola heeft volle zon of halfschaduw nodig en groeit het beste in een lichte, vochtige grond.
      • Snijbiet (Beta vulgaris var. cicla): Snijbiet is super gemakkelijk om zelf te telen en je kunt er het hele jaar van blijven oogsten. Het blad en de stelen zijn hartstikke lekker in allerlei gerechten. Snijbiet kan groeien in zowel de zon als halfschaduw en heeft een lichte, vochtige en goed bemeste grond nodig.
      • Wortel (Daucus carota): Wortels kun je op allerlei verschillende manieren eten; rauw, gekookt, gestoomd en zelfs het loof is eetbaar. Je kunt worteltjes het hele jaar door telen, als je ze in de juiste periode zaait. De teelt is heel gemakkelijk, je hebt er weinig omkijken naar. Wortels groeien het beste in lichte, humusrijke grond op een zonnige plek.
      • Radijs (Raphanus sativus): Radijsjes zijn kleine plantjes die snel groeien en gemakkelijk te kweken zijn. Ze hebben een pittige smaak en kunnen al na zes weken geoogst worden. Radijsjes doen het goed in een lichte, vochtige grond op een zonnige plek of in halfschaduw.
      • Veldsla (Valerianella locusta): Veldsla is ideaal om lege vakken aan het eind van de zomer mee op te vullen. De blaadjes zijn erg lekker in winter- en voorjaarssalades. De planten kunnen goed tegen de kou, waardoor je ze ook in de zomer kunt zaaien. Veldsla groeit het beste in een vruchtbare, vochtige en lichte grond op een halfbeschaduwde plek.
        • Let bij het verbouwen van groenten wel op de specifieke behoeften van elke plant. Sommige groenten, zoals tuinbonen, hebben bijvoorbeeld veel zonlicht nodig, terwijl andere, zoals snijbiet, het ook goed doen in de schaduw. Zorg er ook voor dat je voldoende water geeft en de planten regelmatig bemest, zodat ze gezond en sterk blijven. Met een beetje geduld, liefde en zorg kun je zelfs op een klein stukje grond genieten van een heerlijke oogst!

          Tips voor het aanleggen van je moestuin

          Onderstaande tips helpen je een handje op weg:

          Houd rekening met de ruimte die je hebt
          Kies voor fruit-, kruiden- en groentesoorten die geschikt zijn voor de grootte van je moestuin. Op een balkon of in een kleine tuin heb je meestal beperkte ruimte, daarom kun je het beste kiezen voor soorten die weinig ruimte innemen en een hoge opbrengst hebben. Groentesoorten zoals bloemkool en broccoli hebben meer ruimte nodig en kunnen lang duren om te oogsten. Daarentegen zijn sla, radijsjes, snijbiet en rucola goede keuzes omdat ze weinig ruimte innemen en een hoge opbrengst hebben. Zo kun je de hele zomer genieten van je eigen groenten, fruit of kruiden.

          Richt je moestuin efficiënt in
          Maak gebruik van de hoogte en richt je moestuin zo efficiënt mogelijk in. Op een balkon kun je ervoor kiezen om planten in hangbakken te plaatsen en deze over je balkonrand te hangen. Zo bespaar je ruimte en heb je meer mogelijkheden om te kweken.

          Zaai op tijd
          De juiste zaaiperiode is afhankelijk van de soort planten die je kiest. Aardbeienplanten bijvoorbeeld, kun je het best in maart planten. Kruiden kun je enkele maanden later zaaien. Op een balkon heb je vaak minder last van vorst, waardoor je eerder kunt beginnen met zaaien. Zoek online naar een groenten- en kruidenkalender voor de beste zaai- en oogsttijden.

          Verschillende soorten moestuin

          Er zijn verschillende manieren om een moestuin aan te leggen, zelfs als je geen tuin hebt. Van een vierkante meter tuin tot een verticale moestuin en een eetbare geveltuin, er zijn talloze mogelijkheden om zelf groenten, fruit en kruiden te kweken.

          Vierkante meter tuin
          Een handige manier om een moestuin aan te leggen is door gebruik te maken van een ‘vierkante meter tuin’. Met deze houten bak kun je tot wel 16 verschillende soorten planten kweken op één vierkante meter. Je kunt er zelf een maken door vier lange planken van 25 cm hoog op maat te zagen en te vullen met bemeste tuinaarde. Een krat of kist kan ook dienen als alternatief. Nog compacter! Plaats je de bak in de tuin? Zet deze het liefst zonder bodem direct op het gras of op het zand zodat het regenwater in de bodem weg kan zakken. Je kunt er een anti-worteldoek onder leggen tegen ongewenste planten.

          Verticaal tuinieren
          Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om verticaal te tuinieren. Dat betekent dat je je planten in een hangzak of hangbak aan de rand van het balkon of aan de muur hangt. Je kunt een klimrek plaatsen voor klimmende groenten. Kruiden doen het ook erg goed in een verticale moestuin.

          Moestuin op poten
          Een plantenbak op poten is ideaal om een moestuin op een balkon of terras te beginnen. Door de hoogte krijgen de planten voldoende zonlicht en kunnen ze goed doorgroeien. Natuurlijk kun je ook simpel beginnen met een losse pot of bak.

          Eetbare geveltuin
          Een geveltuin is een smalle strook grond tussen de gevel van een gebouw en de straat. Vaak is deze strook bestraat met tegels en biedt het weinig groen in de omgeving. Maar wist je dat je deze tegels eruit kunt halen en vervangen door eetbare planten? Door te moestuinieren in een geveltuin kun je niet alleen genieten van verse groenten, fruit en kruiden, maar maak je ook

          Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden