Icon Left Overzicht
  • Neerslag
  • Hitte
  • Grondwater

De makkelijke stadstuin

Heb je een drukke agenda, maar wil je toch graag – zonder veel inspanning – van een prachtige tuin genieten? Een mooie, groene tuin hoeft echt niet veel tijd te kosten. Hieronder lees je hoe je een onderhoudsarme tuin inricht.

Hoe minder tegels er in je tuin zijn, hoe minder onderhoud er nodig is. Denk aan het moeten verwijderen van groene aanslag, het vegen, het ophogen en veel meer. Door onder andere de juiste (inheemse) plantensoorten te kiezen hoeft een groene tuin helemaal niet veel tijd te kosten. In een groene omgeving kom je lekker tot rust na een drukke (werk)dag. Fijn als je daar weinig voor hoeft te doen, maar toch een mooi plekje hebt.

Kies voor een wilde tuin

Het klinkt gek, maar hoe meer je plant, hoe minder werk je hebt. Het hoeft allemaal niet zo netjes, je hoeft minder te sproeien en te mesten én je hoeft de tuin maar een aantal keer in het jaar te onderhouden. Hoe meer begroeiing, hoe beter de grond vocht vasthoudt en hoe makkelijker je tuin afkoelt in de zomer. Het is goed voor de dieren en insecten, je hebt ze nodig om je tuin gezond en vrij van plagen te houden. Laat de natuur dus het werk doen! Zo waan je je haast in een oase, met een tuin vol verwilderde struiken, bloemen en klimop. Enkele planten die hier heel geschikt voor zijn: akelei (Aquilegia vulgaris), damastbloem (Hesperis matronalis), donkere ooievaarsbek (Geranium phaeum), duifkruid (Scabiosa columbaria), vingerhoedskruid (Digitalis purpurea), veldsalie (Salvia pratensis) en wilde marjolein (Origanum vulgare).

Fotograaf Peter Schmidt

Liever geen (sier)potten

Hoewel sierpotten prachtig staan, vergen ze veel onderhoud. Je moet namelijk iedere plant afzonderlijk onderhouden en dat kan extra tijd kosten. Ook moet je planten in potten bemesten, regelmatig water geven en soms zelfs verpotten. Kies alleen voor potten als er geen of weinig mogelijkheden zijn om planten in de grond te planten.

Ga voor vaste planten (en meerjarige)

Vaste planten zijn kruidachtige planten met niet verhoutende stengels. Deze planten komen namelijk ieder jaar weer terug, waardoor je niet steeds wat nieuws hoeft te zaaien. Wanneer ze weer gaan bloeien, komen ze mooier en sterker tevoorschijn. Ze zijn daarom meer geschikt dan éénjarige planten voor de Rotterdammer met een volle agenda. Vaste planten bloeien ook langer, waardoor je zo lang mogelijk bloeiende planten in de tuin hebt. Dit is weer gunstig voor vele dieren. Enkele voorbeelden zijn de adderwortel (Persicaria bistorta), Bosanemoon (Anemone nemorosa), brede ereprijs (Veronica austriaca), cichorei (Cichorium intybus), gele kamille (Anthemis tinctoria) en gewone salomonszegel (Polygonatum multiflorum).

Bosanemoon (Anemone nemorosa)

Bodembedekkers

Bodembedekkers helpen jouw bodem gezond te blijven, hebben niet veel onderhoud nodig en houden ongewenste beplanting tegen. Bij zomerse temperaturen droogt de grond minder snel uit en bij extreme buien blijven er geen plassen liggen in de tuin. Ook bedekken ze jouw bodem tegen vorst in de winter. Perfect voor in een onderhoudsarme tuin dus. Je kunt kiezen voor: prachtklokje (Campanula persicifolia), gevleugeld hertshooi (Hypericum tetrapterum), maarts viooltje (Viola odorata) en kleinbladige klimop (Hedera helix). Je kunt zelfs versnipperd snoeihout of afgevallen blad gebruiken om je bodem te beschermen. Afgevallen blad verteert en wordt omgezet in opneembaar voedsel voor je planten, bomen en struiken. Als je veel blad en snoeihout hebt, maak dan ruimte met een snoeihoop in je tuin. Insecten kunnen hierin overwinteren en wie weet, met enige mazzel, zelfs een egel. Laat tuinafval daarom lekker liggen!

Maarts viooltje (Viola odorata) en afgevallen bladeren als bodembedekkers

Minder snoeien en maaien

Laat planten ongestoord groeien, zo help je de insecten om een klein stukje wereld voor zichzelf te hebben. Ook helpt de gemeente Rotterdam door minder te maaien en alleen te snoeien wanneer het nodig is. In het najaar is het zelfs beter om minder of niet te snoeien. Dit draagt namelijk bij aan een rijke biodiversiteit; egels, padden en andere dieren hebben meer plek om te overwinteren, vogels eten nog van de zaden en hebben meer plek om te schuilen, maar ook kleinere organismen hebben dood hout en blad nodig om te kunnen bestaan (en de mooiste paddenstoelen kom je tegen op dode boomstronken). Oude afgestorven plantdelen kunnen zelfs de planten beschermen tegen vorst.

Kies voor natuurlijke vijver

Water brengt leven in je tuin. In een mooie, natuurlijke vijver leven verschillende soorten aan insecten en dieren. Voor sommige diersoorten is het een plek om te badderen en te drinken. Bij de meeste vijvers heb je een pomp nodig om het water te zuiveren. Dat is bij een natuurlijke vijver niet het geval, zolang er zuurstofplanten en moerasplanten in je vijver zitten. Zuurstofplanten zijn waterplanten die geheel onder water groeien, zoals grof hoornblad (Ceratophyllum demersum). Ze zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de vijver en zijn nuttig voor het helder en gezond houden van het water. Moerasplanten zijn waterplanten die alleen met hun wortels in het water staan, zoals de gele lis (Iris pseudacorus). Moerasplanten zijn niet alleen mooi, maar ze helpen de omgeving in de zomer koel te houden. Ook zorgen moerasplanten voor beschutting voor de insecten die de vijver in en uit klauteren.

Natuurlijke vijver, foto: Natuurpunt

Regenton in de tuin

Een regenton kent ontzettend veel voordelen. Je kunt het water gebruiken om je planten water te geven. Of, er je auto en ruiten mee wassen. Regenwater bevat veel minder kalk dan kraanwater waardoor het ook nog eens een stuk beter is voor de planten en om schoon te maken. Je hoeft dan ook niet naar de kraan te lopen om water te halen. Je bespaart dus moeite, tijd én kostbaar drinkwater mee!

Regenton, foto: Waterleider

Waarom tuinieren goed is voor ons

Tuinieren is goed voor je. Je bent met je handen bezig in plaats van met je hoofd waardoor je even tot rust kan komen. Hieronder lees je waar tuinieren nog meer goed voor is.

Stressverlichting

Door te bewegen maakt je lichaam endorfine vrij, het hormoon waardoor je je ontspannen en tevreden voelt. Tijdens het tuinieren ben je met je handen bezig, in plaats van met je hoofd. Je ontsnapt aan de stress van het drukke leven en verbetert er je fysieke én mentale welzijn mee. Wist je dat je met een uurtje tuinieren extra calorieën kan verbranden? Handig als je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan.

Trots

Tuinieren geeft je een gevoel van voldoening en een doel. Je helpt mee een stad te bouwen waar het goed én gezond wonen is voor iedereen. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

Biologisch eten

Biologisch eten is eten dat gifvrij wordt verbouwd zonder gebruik van pesticiden en onnatuurlijke meststoffen. Eten uit een tuin vol verse en gifvrije kruiden, fruit en groenten kan goed zijn voor je gezondheid. Daarnaast smaken fruit en groenten uit eigen tuin het allerlekkerst. Zo kun je gezond blijven met een drukke agenda!

Fotograaf Arnoud Verhey

Je kunt subsidie krijgen!

Door inheemse planten te planten help je de stad en de biodiversiteit. Heb jij groen aangelegd? Dan kun je subsidie aanvragen! De gemeente stelt €10 per vierkante meter groen beschikbaar. Daarnaast kun je €1 extra per inheemse plant of kruid ontvangen, €2 per inheemse struik of heester en €10 per inheemse boom. Ook geeft de gemeente klimaatsubsidie voor het ‘afkoppelen’ en opvangen van regenwater. Tot uiterlijk acht weken na uitvoering van de activiteiten kun je een aanvraag indienen. De volledige lijst met inheemse planten vind je hier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden