Icon Left Overzicht
  • Droogte
  • Grondwater
  • Bodemdaling

Laat stadskruid staan

Kom jij wel eens stadskruid tegen in Rotterdam? Dat kan bijna niet anders, want stadskruid groeit namelijk tussen tegels, in muren en op andere stenige plekken in de stad. Misschien noemde je het tot op heden wel onkruid, maar daarmee doe je deze ‘stoepplantjes’ eigenlijk tekort. Wist je bijvoorbeeld dat de paardenbloem heel belangrijk is voor bestuivers zoals bijen? Omdat deze plant het hele jaar door bloeit, zorgt hij ervoor dat er altijd nectar te vinden is. Stadskruid is dus hartstikke nuttig!

Stadskruiden zijn er in vele vormen, van paardenbloem, zevenblad en weegbree tot brandnetel. Wegspuiten of platbranden is zonde – je kunt er ook leuke en nuttige dingen mee doen. Sommige soorten zijn eetbaar en/of hebben een sierlijke functie. Ze worden al eeuwenlang door de mens gebruikt. Vaak bestempelen we “onkruid” onterecht als vervelend. Maar elke plant die in de natuur te vinden is, vervult een bepaalde functie, zo ook wilde plantjes.

Maar wat is stadskruid eigenlijk?

Veel mensen houden van een strakke tuin zonder onkruid, maar als je naar de natuur kijkt, is die juist niet perfect. Ook op straat kom je vele wilde plantjes tegen, zoals tussen de tegels van de stoep en in muren. Sommige mensen noemen dit ‘onkruid’, maar wij noemen het liever ‘stadskruid’! Stadskruid is niet alleen mooi en nuttig, maar de plantjes zijn ook ongelofelijk sterk en echte volhouders. Ze hebben geen gemakkelijk leven en zitten vaak klem tussen harde stenen. In de zomer is het daar erg heet en in de winter juist erg koud. Daarnaast is het tussen de stenen vaak erg droog en is er weinig voedsel te vinden. Bovendien wordt er vaak over ze heen gelopen. Het is bijna een wonder dat ze nog leven.

Jan-Eisse: “Neem nu de paardenbloem, een typisch voorbeeld van wat mensen zien als onkruid. Maar die bloem trekt wel 27 soorten wilde bijen aan. Kruidachtige planten zijn ook belangrijk voor dieren. De natuur is niet perfect, juist een rommelige tuin zorgt voor schuilplekken en voedsel voor dieren”.

In een stad met veel steen en weinig groen, wordt het in de zomer erg warm. Regenwater kan niet goed weglopen en insecten vinden er weinig eten. De wilde planten (stadskruid) die in onze stad groeien zijn ontzettend belangrijk voor de biodiversiteit. En dat niet alleen, de planten zijn ook mooi en bovendien erg lekker!

Waterafvoer

Stadskruid helpt bij het afvoeren van (regen)water. Doordat tegels dicht op elkaar liggen, kan water niet goed weglopen. Plantjes die tussen deze tegels groeien, nemen water op in hun wortels en zorgen ervoor dat het water beter weg kan stromen. Vooral nu hevige regenbuien steeds meer wateroverlast veroorzaken, zijn deze stoepplantjes van grote waarde.

Paardenbloemen

Biodiversiteit

Insecten gebruiken stadskruid als broedplaats, schuilplaats en voedingsbron. Vlinders leggen bijvoorbeeld graag hun eitjes in brandnetels, waarmee je een echte vlindertuin kunt creëren. Paardenbloemen geven nectar en stuifmeel af waar bijen dol op zijn. Een rijke biodiversiteit heeft een positief effect op ons leven, omdat de variatie aan dieren en planten ervoor zorgt dat we genoeg voedsel hebben, in leven blijven en kunnen bestaan.

Brandnetels

Stadskruid in de keuken

Stadskruid kan niet alleen nuttig zijn voor de biodiversiteit en het afvoeren van water, maar het kan ook nog eens heerlijk zijn in de keuken! Zo kun je bijvoorbeeld jonge blaadjes van de paardenbloem of fluitenkruid gebruiken om siroop, jam of salades mee te maken. Madeliefjes kunnen gebruikt worden voor het zetten van een heerlijke kruidenthee. De blaadjes van zevenblad zijn niet alleen lekker door de aardappelpuree, maar kunnen ook verwerkt worden in soepen, quiches of pesto. Ook brandnetels zijn zeer geschikt voor in de keuken, bijvoorbeeld voor het maken van soep, pesto of thee. Met stadskruid kun je dus niet alleen je tuin verrijken, maar ook je maaltijden!

Madeliefjes

Grondsoort

Als je bloemen en planten wilt zaaien, is het belangrijk om te kijken naar het stadskruid dat al in je tuin groeit. Dit kan namelijk veel vertellen over de grondsoort. Zo groeien zevenblad en brandnetel alleen in voedselrijke grond, terwijl hopklaver het erg goed doet in een kalkrijke bodem en kleefkruid de voorkeur geeft aan een stikstofrijke bodem. Door te kijken naar het stadskruid kun je bepalen welke bloemen en planten goed kunnen groeien in jouw tuin en welke grondsoort je mogelijk nog moet verbeteren voor een optimale groei van je planten.

Dus, de volgende keer dat je stadskruid tegenkomt in Rotterdam, denk dan niet meteen aan onkruid. Stadskruid is namelijk ontzettend nuttig en belangrijk voor de biodiversiteit in de stad. Door het afvoeren van (regen)water en het bieden van voedsel en schuilplaatsen aan insecten en dieren, dragen deze stoepplantjes bij aan een gezondere leefomgeving. En als klap op de vuurpijl zijn veel soorten stadskruid ook nog eens eetbaar en heerlijk in de keuken. Dus waar wacht je nog op? Ga op ontdekkingstocht en ontdek welke soorten stadskruid er in jouw buurt groeien!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden