Help de zanglijster
De 10 van 010: dé symbolen voor biodiversiteit in Rotterdam. Van vuurvlinder tot vos en van zoete kers tot zanglijster, ieder soort draagt bij aan het verrijken en gezond houden van de natuur, die ons voorziet van schone lucht, water en voedsel. Wij kunnen er samen voor zorgen dat de 10 van 010 voldoende eten en een veilige leefomgeving hebben. De soort van de maand februari is de zanglijster!
Deze vogelsoort staat voor het belang van heesters of struiken. Onder heesters of struiken verstaan we winterharde, houtige planten die dicht boven de grond vertakken. Winterharde planten kunnen in de winter overleven zonder bedekking. Ook zijn er soorten heesters die wintergroen zijn (niet bladverliezend). Ze zijn ideaal om je tuin ook in de winter kleur te geven. Heesters of struiken zijn belangrijke plekken voor zangvogels, dit wordt ook wel een “tussenlaag” genoemd. Op deze plekken bouwen zangvogels hun nesten. Als je stil staat bij deze tussenlaag, kan je genieten van de zang van de zanglijster. Verder zijn heesters en struiken ook goed voor insecten zoals bijen en kleine zoogdieren.
Wat kan jij doen voor zangvogels zoals zanglijster?
• Balkon: plant heesters of struiken in (hogere) plantenbakken.
• Tuin: plant dichte struiken of klimplanten om te broeden, creëer een heesterhoek.
• Voedsel: plant struiken die bessen dragen en laat afgevallen fruit op de grond liggen. De zanglijster pikt soms een graantje mee van de voedertafel maar vindt zijn voedsel het liefst op de grond! Heb je een slakkenplaag? Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen, maar vogels als slakkenverdelgers! Je kunt enkele platte stenen in beschutte hoekjes in de tuin of balkon laten liggen. Deze hoek trekt slakken aan en hier komen vogels op af die graag slakken eten.
Wil je meer weten waarom struiken en heester belangrijk zijn voor de biodiversiteit in Rotterdam en wat jij kunt doen om te helpen? Lees dan het interview met boswachter Jochem Hagoort.