Icon Left Overzicht

Help de kleine vuurvlinder

De 10 van 010: dé symbolen voor biodiversiteit in Rotterdam. Van vuurvlinder tot vos en van zoete kers tot zanglijster, de 10 van 010 zijn verkozen omdat ze de natuur in en rondom de stad in evenwicht houden. De soort van de maand september is de kleine vuurvlinder!

Deze soort staat voor het belang van gevarieerde en inheemse planten. Inheemse planten zijn planten die van nature in Nederland voorkomen. Inheemse plantensoorten zijn van groot belang als voedselbron voor vele insecten (waaronder vlinders) en andere dieren. Wist je dat inheemse struiken- en bomensoorten door hun grotere onderlinge variatie een goed middel zijn om veranderingen in klimaat, ziekten en onbekende milieuproblemen in de toekomst op te vangen?

Wat kan jij doen?

  • Zorg voor meer én verschillende inheemse planten, bomen en struiksoorten in je tuin of op je balkon. Wist je dat je voor het aanleggen van deze soorten zelfs een kleine vergoeding kan krijgen? Kijk voor inspiratie op: bit.ly/InheemsePlanten.
  • Geen tuin of balkon? Zet bloempotten neer of maak je straat groener door het beplanten van een boomspiegel of door een geveltuin aan te leggen;
  • Zorg ook goed voor de bestuivers van deze planten door een insectenhotel te plaatsen, een voedertafel met rottend fruit te maken of laat vruchten van je fruitboom op de grond liggen (sommige insectenhotels hebben ook specifiek plekjes voor vlinders)

Wil jij weten waarom vlinders, gevarieerde planten en inheemse planten belangrijk zijn voor de biodiversiteit in Rotterdam én wat jij kan doen om te helpen? Bekijk dan de video met insectenkenner Louwerens-Jan Nederlof van Blijdorp en wethouder Buitenruimte Vincent Karremans.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden