Icon Left Overzicht

Help de vos

De 10 van 010: dé symbolen voor biodiversiteit in Rotterdam. Van vuurvlinder tot vos en van zoete kers tot zanglijster, ieder soort draagt bij aan het verrijken en gezond houden van de natuur, die ons voorziet van schone lucht, water en voedsel. Wij kunnen er samen voor zorgen dat de 10 van 010 voldoende eten en een veilige leefomgeving hebben. De soort van de maand januari is de vos!

Deze soort staat voor het belang van toppredatoren en staat aan de top van de voedselpiramide. De vos is een alleseter en doet het liefst zo min mogelijk moeite voor zijn eten. Toppredatoren (zoals de vos maar ook roofvogels) spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. Ze eten alles wat onder hen staat in de piramide, wat zorgt voor evenwicht.

Wat kan jij doen voor deze toppredator in de stad?

• Zorg voor zoveel mogelijk groen in je tuin en langs de gevel. Met planten, struiken en bomen bied je voedsel voor de vos én allerlei dieren. De vos eet vogels, insecten en zelfs fruit.
• Laat de vos met rust, anders verliest dit dier zijn schuwheid.
• Gooi geen voedselresten op straat of in het groen.
• Geef het door als je een vos ziet. Dit kan op waarneming.nl.

Wil je meer weten waarom toppredatoren zo belangrijk zijn voor de biodiversiteit in Rotterdam, en wat jij kunt doen om ze te helpen? Bekijk dan het interview met boswachter Bas Groeneveld waar hij vertelt over de vos in Rotterdam.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden