Icon Left Overzicht

Help de steenbreekvaren

De 10 van 010: dé symbolen voor biodiversiteit in Rotterdam. Van vuurvlinder tot vos en van zoete kers tot zanglijster, ieder soort draagt bij aan het verrijken en gezond houden van de natuur, die ons voorziet van schone lucht, water en voedsel. Wij kunnen er samen voor zorgen dat de 10 van 010 voldoende eten en een veilige leefomgeving hebben. De soort van de maand oktober is de steenbreekvaren!

De steenbreekvaren breekt niet letterlijk stenen, maar staat wel symbool voor vergroening van een stenige omgeving. Je vindt deze soort meestal in barsten en gaten van (oudere) muren, kademuren en sluismuren in het centrum en de grotere stadshavens. De plant groeit vaak op vochtige plekken, op het noorden, uit de zon. Hij heeft lichtgroene ovaalkleurige blaadjes en is gemakkelijk te onderscheiden van andere muurvarens, door zijn donkere nerf (vaatbundels in de bladeren) én omdat hij groeit op heel specifieke plekken, waar weinig ander groen is. Meer groen in de stad betekent meer schuilplaatsen en meer voedsel voor insecten. Ook helpt deze plant om hitte in de stad tegen te gaan!

Wat kan jij doen?

  • Laat de natuur vooral haar gang gaan. Zie je een inheems plantje zoals de steenbreekvaren (Asplenium trichomanes), haal het niet weg, geef het een kans. Insecten en andere dieren zijn vaak afhankelijk van inheemse plantensoorten als voedselbron.
  • Zorg voor meer én verschillende inheemse planten, bomen en struiksoorten in je tuin of op je balkon. Inheems betekent dat een soort in nature in het gebied voorkom, zonder menselijke invloed. Wist je dat je voor het aanleggen van deze soorten zelfs een kleine vergoeding kan krijgen. Kijk voor inspiratie op deze pagina.
  • Geen tuin of balkon? Zet bloempotten neer of maak je straat groener door het beplanten van een boomspiegel of door een geveltuin aan te leggen.
  • Ga ook de hoogte in! Kies voor klimplanten of een groen dak.
  • Zorg ook goed voor de bestuivers van deze planten door een insectenhotel te plaatsen, een voedertafel met rottend fruit te maken of laat vruchten van je fruitboom op de grond liggen (sommige insectenhotels hebben ook specifiek plekjes voor vlinders).

Wil je weten waarom meer ruimte voor groen in de stad belangrijk is voor de Rotterdamse natuur, en wat jij kan doen om te helpen? Lees dan het interview met professor Kees Vink van de Erasmus University College hier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden