Icon Left Overzicht
  • Neerslag
  • Hitte
  • Grondwater

Groene gevel

Groene gevels hebben veel voordelen. In de zomer beschermen ze een gebouw tegen opwarming door de zon en houden ze het koeler. In de winter houdt de gevelbeplanting het warmer door het beperken van de wind. Daarnaast vertragen ze de afvoer van regenwater naar het riool en bieden groene gevels ruimte aan flora en fauna.

Er zijn verschillende manieren om een groene gevel aan te leggen; met zelfklimmende planten, een klimconstructie of, als planten in de volle grond niet mogelijk zijn, met bakken aan de gevel of een substraat dat aan de gevel is bevestigd. Deze laatste optie is over het algemeen duurder, omdat er meer onderhoud, bewatering en bemesting voor nodig is.

Zelfhechtende soorten hebben geen klimhulp nodig. Zij hebben zuignapjes of hechtworteltjes. Let wel op dat het gevelwerk op orde is: zelfklimmers kunnen scheuren verergeren. Voorbeelden zijn de klimhortensia en de klimop.

Slingerplanten of winders vormen de belangrijkste vorm van klimplanten. De hoofdstengels of zijstengels winden zich op zoek naar licht om andere planten, draden of andere hulpstukken. Zij hebben dus altijd een klimhulp nodig. De plant blauwe regen is hier een voorbeeld van.

Rankers hebben een specifieke draadvormige orgaantjes die zich om de klimhulp winden. Ook deze planten hebben dus een klimhulp nodig. Voorbeelden van rankers zijn de druif, wilde wingerd en de clematis.

De enteraars zijn voorzien van doornen en haakjes waarmee de plant op de klimhulp rust. Klimrozen en winterjasmijn zijn enteraars.

Om een succesvolle en onderhoudsarme keuze van klimplanten te maken moet je met verschillende randvoorwaarden rekening houden. Zo is het handig om een plant met een natuurlijke groeihoogte te kiezen die bij de gewenste groeihoogte op de gevel past. Verder is de keuze van het soort beplanting afhankelijk van de oriƫntatie van de gevel en in hoeverre de gevel op de zon ligt. Snoei regelmatig en houd ventilatieopeningen en ramen vrij.

Vooral doornige klimplanten bieden een schuilplaats, broedplaats en voedsel voor diverse dieren. Deze planten hebben een mooie dubbelfunctie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden