Icon Left Overzicht
  • Hitte

Groen zonder tuin of balkon

Heb je geen tuin of balkon? Haal de natuur in huis! Met een beetje fantasie kun je zonder tuin of balkon toch van het buitengevoel genieten.

Groen zorgt voor verkoeling bij hitte. Het is, zeker in de stad, niet altijd vanzelfsprekend dat je een buitenplek hebt. Als je geen buitenruimte hebt, haal buiten dan naar binnen!

Geen tuin, maar toch tuinieren?

Ook zonder tuin of balkon kun je tuinieren. Op de volgende manieren haal je de natuur in huis.

Planten voor de ramen

Een aantal groene planten maken een wereld van verschil! Hang een plantenbak aan je raam of plaats een aantal gezellige planten op je vensterbank.

Stapeltuin

Met een stapeltuin maak je optimaal gebruik van de ruimte die je tot je beschikking hebt. De meeste stapeltuinen zijn verkrijgbaar met drie, vier of vijf verdiepingen; ze zijn zelfs als tafel- of hangmodel verkrijgbaar. Wees creatief! Stapeltuintjes zijn perfect voor het kweken van groenten, kruiden, bloemen of andere inheemse plantensoorten.

Groene muur

Een groene muur is een verticale constructie beplant met groen. Hierdoor creëer je een soort verticale tuin. Een aantal plantjes die het goed doen in een verticale tuin zijn aardbeien, sla, bieslook, klokjesbloem, viooltjes of grassoorten. Een plantenmuur ziet er niet alleen erg gezellig uit, de planten filteren ook de lucht en reguleren het klimaat in huis: de muur werkt isolerend in de winter en fungeert als een koelsysteem in de zomer.

Geveltuintje

Je kunt er ook voor kiezen een geveltuin aan te leggen. Voor het aanleggen van een geveltuin verwijder je een rij tegels die tegen de voorgevel van je woning aanligt. Het klinkt misschien wat rebels, maar het mag echt! Je kunt geveltuintjes met van alles vullen: bloemen, kruiden, planten of klimop. Zo kun je een klein tuintje aanleggen, waardoor regenwater kan infiltreren, vogels een schuilplek kunnen vinden en je huis en straat er leuker uitzien. Plaats een regenton naast je geveltuin om water op te vangen bij hoosbuien. Het regenwater kun je gebruiken om je bloemen en planten water te geven.

Regentonnen, fotograaf Joep Boute

(Inheems) kruidentuintje in huis

Geniet van verse, zelfgeteelde kruiden. Tropische kruiden groeien enkel in de zomer, maar er zijn vele inheemse kruidensoorten die wintervast zijn. Kruiden zijn op vele manieren te verbouwen. Niet alleen in een tuin doen ze het goed, je kunt ze ook prima in een pot binnenshuis kweken. Basilicum, bieslook, tijm en dille zijn voorbeelden van inheemse tuinkruiden die veel gebruikt worden in de keuken én gemakkelijk te kweken zijn.

Deeltuin

Wil je toch graag in een tuin tuinieren? Ga dan eens op zoek naar een deeltuin bij jou in de buurt. Deeltuinen zijn tuinen die beschikbaar zijn gesteld aan mensen die zelf geen tuin thuis hebben. Op deze manier kun je toch van een tuingevoel genieten.

Doe alsof je buiten bent

Wat doe je het liefst als je buiten bent? Zit je graag met een kleedje op de grond of chill je liever in een hangmat of tent? Breng je favoriete zomeractiviteiten naar binnen en geniet zoals je dat ook buiten zou doen. Zit je graag in het gras? Koop een hoogpolig groen kleed en organiseer een picknick in je eigen woonkamer. In dit filmpje geven we vijf tips om het in en om je huis koeler te maken!

Geniet van de zon

Zet een bankje op de stoep, creëer een zithoekje bij het raam of plaats een krukje op je galerij; ga op zoek naar de zon! Iedere zonnestraal is mooi meegenomen. Let er wel op dat je galerij toegankelijk blijft voor andere bezoekers, rollators en rolstoelen.

Ga op pad

Ben je het liefst echt buiten? Ga dan op zoek naar plekjes waar je heerlijk kunt vertoeven; zoek het strand, het park of het terras op. Hier vind je koele plekken in Rotterdam. Zo kun je in de koelte genieten van het weer en kom je heerlijk tot rust. Ook zonder tuin kun je zorgeloos de zomer doorkomen.

Subsidie voor groen

Door inheemse planten te planten help je de stad en de biodiversiteit. Heb jij groen aan je gevel aangelegd? Dan kun je subsidie aanvragen! De gemeente stelt €10 per vierkante meter groen beschikbaar. Daarnaast kun je €1 extra per inheemse plant of kruid ontvangen, €2 per inheemse struik of heester en €10 per inheemse boom. Tot uiterlijk acht weken na uitvoering van de activiteiten kun je een aanvragen indienen. De volledige lijst met planten vind je hier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden