Icon Left Overzicht
  • Droogte
  • Grondwater

Geld besparen door tuinieren

De energieprijzen stijgen door het dak en ook de boodschappen worden steeds duurder. Door je eigen eten te kweken kun je behoorlijk wat geld besparen. Het is bovendien erg leuk om te doen!

Ook als je geen grote tuin ter beschikking hebt kun je nog steeds je eigen moestuintje aanleggen. Meer dan een paar vierkante meter en 1 uur per week voor het onderhoud heb je niet nodig. Ontdek hier hoe je geld kunt besparen met een moestuin en vind verschillende tips waarmee je direct zelf aan de slag kunt gaan.

Geld besparen met een eigen moestuin

Neem een courgette als voorbeeld. Gemiddeld kost een courgette in de supermarkt € 1,-. Maar, je kunt er ook voor kiezen om voor € 2,50 10 zaadjes te kopen. Per zaadje betaal je dan € 0,25. Uit één plant kunnen wel 20 tot 40 courgettes groeien. Als je geluk hebt en 40 courgettes oogst, dan betaal je slechts € 0,006 per courgette; nog geen cent dus!

Dit geldt ook voor vele kruidensoorten. In de winkel kost een bosje al snel € 1,50, terwijl je voor datzelfde geld ook een zakje zaden kunt kopen. En het leuke van kruidenplanten is; iedere keer dat je er wat afknipt, groeit het ook weer aan. Je kunt met één plant dus lang vooruit.

Groenafval hergebruiken
Heb je bleekselderij in je gerecht verwerkt? Gooi dan het onderste stuk van de bleekselderij niet weg. Hier kun je namelijk een nieuwe bleekselderij uit laten groeien. In slechts een aantal weken kun je de nieuwe stengels al oogsten. Gratis groenten! Een bleekselderij gaat niet oneindig mee, toch kun je er tot zelfs vier keer van genieten. Dit geldt niet alleen voor bleekselderij, maar ook voor allerlei andere groenten. Groenten die je ook op deze manier kunt laten groeien zijn prei, lente-ui, kool, andijvie, venkel en sla.

Nog meer voordelen van een moestuin

Naast dat je een hoop geld kunt besparen, zijn er ook een hoop andere voordelen.

Groenten uit eigen tuin zijn veel gezonder én lekkerder!
Door zelf kruiden, fruit en groenten te kweken weet je wat er in je voedsel zit en wordt je groente niet ‘vervuild’ met bestrijdingsmiddelen. Dat is beter voor het milieu en bovendien veel gezonder én lekkerder.

Beter voor het klimaat
Het verbouwen van je eigen groenten is beter voor het klimaat. De groenten hoeven immers niet van ver te komen. Al dat transport zorgt er namelijk voor een grote uitstoot aan broeikasgassen. Ook wordt het gewas niet in een verwarmde kas verbouwd, waardoor er een stuk minder energie wordt verbruikt. Biologische kruiden, fruit en groenten zijn ook nog eens beter voor de biodiversiteit!

Leuk en ontspannend om te doen
Je kunt net zo creatief zijn als je zelf wilt. Bepaal zelf welke planten en kleuren jij graag in je moestuin naar voren wilt laten komen. Met tuinieren maak je je hoofd helemaal leeg, waardoor je stressniveau wordt verminderd. Een uurtje per dag tuinieren houd je ook nog eens fit.

Zo begin je

Je hebt ondertussen ontdekt wat de voordelen van een moestuin zijn. Maar, waar je begin je? Hieronder vind je enkele handige tips.

Ga op onderzoek uit
Doe eerst onderzoek voor je begint met het aanleggen van je moestuin. Op Youtube zijn er vele handige filmpjes te vinden. Of, koop een tweedehands boek met tips. Een goede voorbereiding is belangrijk voor een succesvolle moestuin.

Ga op zoek naar een mooi plekje
Je kunt je moestuin overal aanleggen, maar een zonnige plek werkt vaak het best. De bodem moet onkruidvrij, waterdoorlatend en vruchtbaar zijn. Maak je gebruik van een moestuinbak? Je kunt een stukje anti-onkruiddoek neerleggen voor het plaatsen van je bak. Zet een klimrek als je ook klimmende groentes wilt verbouwen.

Zaai op tijd
De maanden waarin je groente moet zaaien zijn vaak terug te vinden op de verpakking van de zaadjes. Je kunt ook gebruik maken van een online zaaikalender.

Kies voor makkelijke soorten
Niet alles is even gemakkelijk te verbouwen. Groenten als courgette, radijs, wortelen en sla zijn perfect voor de beginnende tuinier. Tomaat, bloemkool en paprika kun je daarentegen beter laten liggen tot je wat meer ervaring hebt.

Bijhouden van je tuin
Geef je plantjes regelmatig voldoende water. Het is verstandig om van tevoren uit te zoeken hoeveel water iedere plant in je moestuin nodig heeft. Wil jij zeker zijn van een mooie, grote oogst? Dan is het belangrijk dat de gewassen genoeg voedingsstoffen binnen krijgen door te bemesten met een organische meststof of compost.

Groenten binnen kweken
Heb je geen grote tuin, maar wil je toch graag je eigen groenten kweken? Ook binnenshuis kun je je eigen groenten verbouwen. Je kunt er ook voor kiezen ’s winters je groenten voor te zaaien, waarna je de stekjes naar buiten verplaatst zodra de vorst voorbij is.

Groenten die het binnen erg goed doen zijn paprika, aubergine, tomaat of sla. Ook kun je vrijwel alle kruidensoorten binnen kweken. Zorg er wel voor dat je plantjes voldoende daglicht krijgen. Zet ze bijvoorbeeld op de vensterbank of voor een raam. Draai de plantjes om de dag een keer om. Zo voorkom je dat je plantjes naar het licht gaan groeien en gaan buigen.

Je kunt subsidie krijgen!

Heb je grote plannen of ga je samen met je buren vergroenen? Dan kun je subsidie klimaatadaptatie aanvragen! Daarnaast kun je extra subsidie ontvangen voor inheemse planten. De volledige lijst met inheemse planten vind je hier. Tot uiterlijk acht weken na uitvoering van de activiteiten kun je een aanvraag indienen. Bekijk hier de verschillende soorten subsidies.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden