Floating Farm

In Rotterdam is de eerste drijvende boerderij ter wereld gerealiseerd. Prioriteiten zijn: dierenwelzijn, circulariteit, duurzaamheid en innovatie. Gezond voedsel produceren in steden, dichtbij de consument. De Floating Farm noemt dit zelf ‘Transfarmation’.

Voor de Floating Farm is het belangrijk om voedselverliezen tegen te gaan, transport van voedsel te reduceren en de kwaliteit van het voedsel te verbeteren. Maar uiteraard ook dierenwelzijn, circulariteit, duurzaamheid en innovatie. Breng de boerderij terug in de stad als onderdeel van een schone, leefbare en bewuste stads-transformatie.

Floating Farm staat voor circulair boeren: een groot deel van het dieet van de koeien bestaat uit organische reststromen afkomstig uit de stad. Zo krijgen de koeien bierbostel gevoerd van een aantal Rotterdamse brouwerijen, zemelen van Schiedamse molens, gras van sportvelden in de buurt en aardappelschillen van een lokale verwerker. Ook wordt de urine van de koeien benut als meststof voor voerproductie aan boord. Op deze manier worden de kringlopen zo veel mogelijk lokaal gesloten. De energie die de boerderij benut wordt gewonnen met zonnepanelen.

Op de Floating Farm wordt verse melk geproduceerd en verwerkt tot melkproducten. Ook is de Floating Farm een transparante boerderij (ook letterlijk: het boerderijgebouw bestaat uit transparante materialen) waar bezoekers de koeien kunnen zien en  kennismaken met alle processen die plaatsvinden op de boerderij. De koeien hebben een prettig leven, met weideruimte op de kade.