NK Tegelwippen

Van 21 maart tot en met 31 oktober gaat heel Nederland weer de strijd aan om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Doe jij al mee? In je eigen voor-, achter-, of geveltuin kun je aan de slag gaan en kans maken op mooie prijzen.

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Door meer groen wordt onze stad klimaatbestendiger, koeler op warme dagen en aantrekkelijker voor insecten en dieren.

Tegelwippen

Tegelwippen

Wat is tegelwippen?

Tegelwippen is het verwijderen van tegels en klinkers uit je voor- of achtertuin, bij de gevel, of op een plein. Zolang het je eigen plek is, of je nu de eigenaar bent of huurt. Zorg er wel voor dat je eerst toestemming hebt van de eigenaar als je huurt. Die tegels vervang je door planten, bomen en struiken. Meer groen om je heen is niet alleen super voor je tuin, maar ook voor de hele buurt en zelfs voor je eigen gezondheid.

NK Tegelwippen

NK Tegelwippen

Heel Holland wipt

Rotterdam doet dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen! Een Nationaal Kampioenschap tussen gemeentes in Nederland om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groene (gevel)tuinen: tegelwippen! Als je geen gebruik maakt van de Tegeltaxi, meld dan je gewipte tegels aan op de website van het NK Tegelwippen.

Tegels aanmelden

Spelregels

Spelregels

Hoe werkt het?

Wip tegels en vervang ze door groen. Geef het aantal verwijderde tegels en een foto als bewijs op, en ze worden toegevoegd aan de Tegelstand. Iedereen kan meedoen, maar zorg wel dat de tegels van jezelf zijn. Ga niet zomaar in de openbare ruimte een plein wippen. Heb je geen tuin? Denk eens aan een geveltuin, in Rotterdam mag je zelf een geveltuin voor je huis aanleggen.

Spelregels

Tegelwerken

Tegelwerken

Ideeën voor gewipte tegels

De tegels die je verwijdert, kun je hergebruiken om iets nieuws van te maken. Bijvoorbeeld om een tafeltje voor in je tuin, een rand langs een bloemperk of een insectenhotel mee te maken.

Zo doe je dat

Tegeltaxi

Tegeltaxi

Ophaalservice voor gewipte tegels

Heb je tegels gewipt maar kun je de tegels zelf niet (her)gebruiken? De gemeente Rotterdam heeft hier een service voor: de Tegeltaxi. De taxi is gratis te bestellen tijdens het Tegelwip-seizoen van maart tot eind oktober. Alle gewipte tegels die worden opgehaald door de Tegeltaxi tellen automatisch mee met het NK Tegelwippen.

Regel een Tegeltaxi

Publiekswipper

Publiekswipper

Je kunt prijzen winnen

Bij NK Tegelwippen wordt door de vakjury maandelijks de Wipper van de Maand gekozen. De jury selecteert de leukste, mooiste, gezelligste en meest originele ingezonden foto's en verkiest zo de Wipper van de Maand. Alle genomineerden winnen een echt Tegelwipper T-shirt. De Wippers van de Maand krijgen een mooi tuinpakket, en de Publiekswipper gaat er vandoor met veel eer, een tuinbon en natuurlijk de prestigieuze Publiekswipper Award. Je kunt meedoen door je beste foto's te uploaden op de website van NK-Tegelwippen wanneer je je tegels opgeeft. Dus doe je best op een mooie foto, want wie weet word jij wel de Wipper van de Maand!

Geveltuin

Geveltuin

Wat is een geveltuin eigenlijk? En hoe maak je er zelf een?

Een geveltuin is een klein tuintje dat je langs de buitenmuur van je huis of pand aanlegt. Je kunt er planten, bloemen en soms zelfs kleine struiken in zetten. Handig als je geen voor- of achtertuin hebt. Geveltuinen worden steeds populairder in de stad. Ze zijn niet alleen een leuke toevoeging aan je huis, maar ze verbeteren ook de leefomgeving en maken de straat mooier. Via de knop hieronder lees je hoe je zelf een geveltuin maakt.

Geveltuin

Een man en een vrouw werken samen om aarde in een kruiwagen te scheppen op een zonnige dag. Op de achtergrond zijn andere vrijwilligers bezig met het vergroenen van de gevel.

Subsidie vanaf 20 m² groen

Gemeente Rotterdam

Heb je nog geen groen aangelegd, maar heb je wel grote plannen of ga je samen met je buren vergroenen? Met de Subsidie Klimaatadaptatie van de gemeente Rotterdam kun je €10,- krijgen voor elke vierkante meter groen die je toevoegt als je minstens 20 m² groen aanlegt op eigen terrein. Je krijgt extra subsidie voor inheemse planten uit de plantenlijst op de website van de gemeente. Vraag de subsidie samen met je buren aan, dan wordt het nog makkelijker om die 20 m² te halen. Ben je een huurder? Vraag dan eerst toestemming aan de verhuurder voordat je aan de slag gaat. Vergeet niet om minstens 8 weken vóórdat je begint de subsidie aan te vragen.

Vierkante meters (m²) = Lengte × Breedte

Subsidie Klimaatadaptatie

Subsidie vanaf 15 m² groen

Subsidie vanaf 15 m² groen

Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard

Bij Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard kun je als bewoner, bedrijf of maatschappelijke organisatie subsidie aanvragen om je eigen plek groener te maken. De subsidie hangt af van hoeveel vierkante meters (m²) tegels, klinkers of asfalt je vervangt door planten, bomen en struiken. Je moet minstens 15 m² aanpakken. Je kunt €10,- subsidie krijgen per vierkante meter groen. Je hebt t/m 30 november 2024 de tijd om je aanvraag in te dienen.

Subsidie Klimaat & Ruimte

Subsidie voor groen in de straat

Subsidie voor groen in de straat

Bijdrage via Opzoomer Mee

Ook via Opzoomer Mee kun je een bijdrage krijgen als je samen met je buren wilt vergroenen in de straat. Opzoomer Mee biedt tot €500 om jullie plannen uit te voeren. Hoe meer buren meedoen en hoe meer groen je aanlegt, hoe hoger de bijdrage.

Opzoomer Mee bijdrage

Een groene tuin

Subsidie voor projecten vanaf €250

Waterschap Hollandse Delta

Ook via Waterschap Hollandse Delta kun je subsidie aanvragen om je tuin of wijk te vergroenen. Je kunt subsidie krijgen voor projecten vanaf €250. Je krijgt dan 20% van de gemaakte kosten terug, met een maximum van €5.000 voor bewoners en €10.000 voor non-profit organisaties zoals scholen en verenigingen.

Meer informatie

Tegelschaamte

Tegelschaamte

Help, mijn tuin heeft tegels!

In de mini-serie ‘Help, mijn tuin heeft tegels!’ gaat Rotterdamse tuinfluencer Eefje op bezoek bij mensen met Tegelschaamte om ze met tips en groene aanpakkers in mum van tijd van hun tegels én tegelschaamte af te helpen.

Bekijk de aflevering

Tegelstand

Tegelstand

Welke gemeente staat voor?

De tegels die door jou of de Tegeltaxi zijn opgegeven, worden dan opgeteld bij de tegelstand van de gemeente Rotterdam en bij de Nationale Tegelteller. Bekijk hier de actuele tegelstand.

Tegelstand

Inspiratie nodig?

Inspiratie nodig?

Het gras is groener aan de overkant

Wil je gaan tegelwippen maar kun je nog wat tips en inspiratie gebruiken? Check hier de tuintips en inspiratieprojecten van NK Tegelwippen.

Inspiratie

Meer tips en inspiratie?

Meer tips en inspiratie?

Handen uit de mouwen

Of je nu een balkon, tuin, geveltuin of buurttuin hebt, er is van alles wat je kunt doen om te helpen wateroverlast te verminderen, je buurt koeler te maken, gezonder en mooier. Bekijk al onze tips. Voor veel van deze groene projecten kun je subsidie krijgen.

Tips & Tricks