Plant een boom

Impact

1 uit 3

Schaal

geen data

S M L XL

Investering

1 uit 3

Bijdrage

Biodiversiteit

Heb je ruimte over in je tuin of balkon? Plant een boom! Voor een beter klimaat heeft onze wereld meer bomen nodig.

Bomen zorgen voor een schone(re) lucht, zuurstof, biodiversiteit, voedsel en huis voor dieren en insecten. Bomen leveren ook schaduw onder hun bladerdak en verkoeling door verdamping van het water. Wist je dat de gevoelstemperatuur in de buurt van een volwassen boom op een hete dag 2-5 graden Celsius lager ligt dan in een gebied zonder bomen?

Waarom zou je een boom in je tuin planten?
Er zijn verschillende redenen waardoor je kunt overwegen een boom in je tuin te planten, enkele van deze voordelen vind je hieronder.

Minder CO2, meer zuurstof
Een boom groeit door middel van fotosynthese: zonlicht + CO2 = O2 (zuurstof) en suikers. Een 50 jaar oude boom heeft ongeveer een ton CO2 uit de lucht gefilterd. Ieder beetje helpt, de boom in jouw tuin dus ook!

Vers seizoensfruit
Met een eigen fruitboom in je tuin geniet je altijd van overheerlijk, vers fruit. Het plukken van je zelf geteelde, biologische fruit heeft iets magisch. Je hoeft niet meer naar de supermarkt voor je favoriete vrucht, maar plukt deze simpelweg uit eigen tuin.

Bodemleven
Door eindeloos veel betegeling, een heleboel gewasbeschermingsmiddelen en een grote hoeveelheid stikstof, is het op veel plekken niet goed gesteld met de bodem. De wortels van een inheemse boom bieden de oplossing! Dankzij de suikers die vrijkomen bij fotosynthese komen er allerlei bacteriën en schimmels vrij waar bodemdiertjes van kunnen leven.

Minder wateroverlast
Bomen verminderen de kans op wateroverlast door hevige regenval. De takken en bladeren van bomen houden regenwater vast. Zodra er een grote hoeveelheid water is opgevangen, loopt een deel van het water weg via de stam en de takken naar de stambasis. Een deel van de neerslag bereikt de bodem met vertraging, regenwater wordt daardoor beter in de grond opgenomen. Een ander deel verdampt en zal nooit de bodem bereiken.

Verkoeling en minder droge lucht
Het wordt steeds warmer op aarde. Hittegolven gaan steeds vaker voorkomen. Dan is het wel zo fijn als jij heerlijk koel onder je boom kunt zitten. Vooral in de stad helpen bomen opwarming actief tegen te gaan. De schaduw zorgt er namelijk voor dat onderliggende oppervlakten minder snel opwarmen en minder warmtestraling afgeven. Ook onttrekken bomen warmte uit de lucht, waardoor de lucht minder droog aanvoelt.

Goed voor de biodiversiteit
Bomen ondersteunen de biodiversiteit. Biodiversiteit is de grote soortenrijkdom aan leven van planten en dieren. Een gezonde biodiversiteit is goed voor het welzijn van bewoners en de realisatie van ecosysteemdiensten. Ecosysteemdiensten zijn diensten die door de natuur aan de mens worden geleverd. Bomen leveren nestgelegenheid, leefruimte, bescherming en voedsel aan kleine zoogdieren, insecten en vogels. Met een boom in je tuin creëer je een plek waar insecten en vogels samenkomen.

Ook onder de boom kan er van alles groeien. Let er wel op dat je voor de juiste beplanting kiest. Plant bijvoorbeeld bloembollen; zo heb je mooie bloemen in je tuin staan, voordat er blad aan de boom komt. In de herfst geniet je nogmaals van een prachtig kleurenpalet. En dat niet alleen, je trekt er ook aparte soorten vogels mee aan, zoals de bonte specht.

Welke boom is het meest geschikt voor mij?
Er is keuze uit ontzettend veel verschillende soorten. Bij het maken van een keuze is het van belang dat je allereerst het doel van de boom bepaalt. Let bij het kopen wel op de standplaats van de boom. Sommige hebben een plekje in de zon nodig en sommige in de schaduw.

Vogelvriendelijke bomen
Wil je graag meer vogels je tuin in lokken? Appel,- kersen- en pruimenbomen zijn erg geliefd bij vogels. De bloesem trekt vele insecten die een lekkere maaltijd voor vogels vormen. Daarnaast profiteren vogels het meeste van bomen die behalve als uitkijkpost ook als voedselbron functioneren. Dat zijn vooral de bomen die bessen dragen zoals meidoorn, lijsterbes/meelbes en krentenboompje.

Een boom die schaduw creëert
Ben je op zoek naar een boom die schaduw creëert? Dakbomen vormen een natuurlijke parasol die voor verkoelende schaduw zorgt tijdens warme, zonnige lente- en zomerdagen. Een plataan, kiwi, moerbei, kers of pruim is erg geschikt als dakboom.

Een boom in een (kleine) stadstuin
Als je een kleine tuin, balkon of (dak)terras hebt, maar toch graag een boom wilt, kun je kiezen voor een boom in een pot. Er zijn gelukkig genoeg boomsoorten die het prima doen in een pot zoals krentenboom, vlinderstruik, olijfboom en meer. Wil je graag een fruitboom planten? Kies dan voor een leifruit of een fruithaag. Als je een fruitboom op een (klein) balkon wilt, dan kun je het best voor een kolomboom kiezen. Kolombomen hebben een compacte, zuilvormige groei. Ze blijven klein en groeien langzaam. De vruchten groeien op de korte zijtakken of direct aan de stam. Kies bijvoorbeeld voor een zuilvormige appel- of perenboom.

Vleermuizen
Omdat het in de stad of in een dorp warmer is dan in het buitengebied zijn er al eerder in het jaar meer insecten te vinden. Dit vinden vleermuizen natuurlijk erg interessant. Wil je meer vleermuizen naar je tuin lokken? Kies dan vooral bloemen die ‘s avonds opengaan en veel geur afgeven, zoals kamperfoelie en teunisbloem. Als je er de ruimte voor hebt, kies dan voor grote bomen en zet die redelijk dicht bij elkaar. Vleermuizen vliegen niet graag in open gebieden en gebruiken de bomenrijen als jaagterrein en vliegroute. Als je je dak opnieuw gaat bedekken kun je kiezen voor een speciale vleermuisdakpan.

Verse fruit uit eigen tuin
Wil je graag een boom planten, maar weet je niet zo goed voor welke boom je kiezen moet? Kies een fruitboom! Een fruitboom biedt niet enkel bovenstaande voordelen, je geniet ook nog van overheerlijke, verse vruchten uit eigen tuin én fruitbomen hebben een prachtige voorjaarsbloesem bloei. Je hoeft geen grote tuin te hebben om een fruitboom te planten. Zelfs op een balkon of binnenshuis kun je een fruitboom laten groeien. Met een beetje creativiteit is er veel mogelijk.

Hoe plant je een boom?
Je kunt bomen het hele jaar door planten. Overweeg je een fruitboom in de tuin te nemen? Plant deze dan het liefst tussen begin november en eind maart. Het is belangrijk dat je een plekje uitkiest dat niet te nat en niet te droog is. Over het algemeen kun je ook wel stellen: hoe natter de grond, hoe hoger je de boom moet planten. Kies voor een bladverliezende boom als je een boom wilt die de winterzon doorlaat en enkel schaduw creëert in de zomer. Zet je nieuw te planten boom op een zodanige plek dat je optimaal resultaat hebt als zonwering. Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte om de boom heen en onder de grond is zodat de wortels zich voldoende kunnen ontwikkelen.

Heb je een geschikt plekje gevonden? Dan kun je beginnen met het graven van een gat. Graaf een gat dat ongeveer drie keer zo breed en twee keer zo diep als de grootte van de kluit is. Meng de losgekomen aarde met verteerde compost en leg het mengsel in het gegraven gat. Plaats je boom vervolgens in het gat en schud de boom voorzichtig heen weer. Stamp de grond vervolgens licht aan en leg een gietrand aan. Door een gietrand aan te leggen kan het water gemakkelijk bij de wortels terechtkomen.

Houd rekening met je buren bij het planten van een boom, nog beter wordt het als je je buren hier ook in mee kan nemen.

Zin om aan de slag te gaan? Rotterdammers kunnen voor inheemse boomsoorten en het vergroenen van de woonomgeving subsidie krijgen. Bekijk hieronder de lijst van inheemse bomen.