Mini-moestuintje

Impact

1 uit 3

Schaal

geen data

S M L XL

Investering

1 uit 3

Bijdrage

Biodiversiteit

Met een moestuin weet je wat je eet en het is leuk om te doen. Ook kinderen zijn er graag mee bezig. Je eigen moestuin beginnen is heel simpel! Ook op een balkon of een klein terras kun je zelf verse kruiden, fruit en groenten kweken.

Vierkante meter tuin
Je kunt een moestuin aanleggen in een zogeheten ‘vierkante meter tuin’. Tot wel 16 verschillende soorten planten kun je op één vierkante meter kweken! Een vierkante meter tuin is een houten bak waarin je je moestuin plant. Je kunt er een kopen, maar je kunt er ook zelf een op maat zagen. Het enige dat je nodig hebt zijn vier lange planken van 25 cm hoog en een zak bemeste tuinaarde en je bent klaar om aan de slag te gaan! Je kunt er ook voor kiezen een krat of kist te gebruiken. Nog compacter! Plaats je de bak in de tuin? Zet deze het liefst zonder bodem direct op het gras of op het zand zodat het regenwater in de bodem weg kan zakken. Je kunt er een antiworteldoek onder leggen tegen het onkruid.

Verticaal tuinieren
Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om verticaal te tuinieren. Dat betekent dat je je planten in een hangzak of hangbak aan de rand van het balkon of aan de muur hangt. Je kunt een klimrek plaatsen voor klimmende groenten. Kruiden doen het ook erg goed in een verticale moestuin.

Moestuin op poten
Vaak ligt een balkon (deels) verscholen en daarom is een plantenbak op poten ideaal om een moestuin in te beginnen. Op deze manier krijgen de planten voldoende zonlicht en kunnen ze goed doorgroeien.

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om eenvoudig te beginnen: met een losse pot of bak kom je al een heel eind.

Plantjes die het goed doen in een moestuin
Op een gemiddeld balkon heb je vaak minder ruimte dan in een tuin. Ook heb je geen volle grond ter beschikking. Het is daarom belangrijk dat je op zoek gaat naar plantensoorten die weinig ruimte in beslag nemen. En ook niet onbelangrijk, ze moeten verbouwd kunnen worden in een pot of bak. Enkele soorten die het goed doen op een balkon of in een (kleine) stadstuin zijn:

Tomatenplant
Tomaten zijn lekker en gezond, ze zien er leuk uit en van één plant kun je een heleboel oogsten. Tomaten kun je perfect in een pot of hangmand kweken, mits je ze voldoende voeding en water geeft en ze van voldoende zon kunnen genieten.

Sla
Wanneer al je andere groentesoorten het weer voor bekeken houden als de winter aankomt, kun je je sla gewoon door blijven oogsten. Sla groeit vlot. Je kunt sla in veel kleuren en vormen vinden. Sla houdt niet van warmte; voor je zomerteelt is het belangrijk dat je sla een beschut plekje geeft.

Rucola
Rucola zit bomvol mineralen en vitamines en heeft een pittige, nootachtige smaak. Je kunt rucolaplantjes het hele jaar door zaaien, zowel in de schaduw als in de zon.

Boontjes
Boontjes uit eigen tuin zijn veel lekkerder dan de boontjes uit de supermarkt. Ze hebben een prima opbrengst, nemen weinig ruimte in beslag, groeien vlot en zijn gemakkelijk te telen. En, ook niet onbelangrijk; met zijn grote groene bladeren, frisse kleur en prachtige bloemen en peulen ziet de plant er ook erg mooi uit.

Kruiden
Het kweken van je eigen kruiden is helemaal in. Kies voor kruiden die je graag gebruikt, zodat je de meeste voordelen uit je tuintje kunt halen. Denk na over de maaltijden die je het meest klaarmaakt en welke kruiden je daarvoor nodig hebt. Let er op dat je kruiden combineert die dezelfde zorg vereisen; Mediterraanse kruiden zoals oregano en rozemarijn verlangen volle zon en weinig water. Kruiden zoals peterselie en bieslook daarentegen, houden van wat meer water.

Rode biet
Bieten zijn perfect voor de zomer- en herfstteelt en ze zijn zeer geschikt om te bewaren. Het jonge blad kun je in de sla gebruiken. Het kan even duren voor de bieten een flinke maat krijgen, maar je geduld zal worden beloond. Je kunt bieten in het najaar lang laten staan.

Radijs
Radijsjes zijn kleine plantjes en dus is er vaak wel een plekje voor te vinden in je moestuintje. De radijs groeit snel en kiemt gemakkelijk. Al na zes weken kun je je eerste radijsjes oogsten. Ze groeien het best onder koele omstandigheden en je kunt ze dan ook het best in het voorjaar zaaien, zodat je in het najaar van heerlijke radijsjes kunt genieten.

Wortels
Wortels kun je op allerlei verschillende manieren eten; rauw, gekookt, gestoomd en zelfs het loof is eetbaar. Je kunt worteltjes het hele jaar door telen, mits je ze in de juiste periode zaait. De teelt is heel gemakkelijk, je hebt er weinig omkijken naar.

Oost-Indische kers
Fleur je moestuintje op met de prachtige bloemen van de Oost-Indische kers. Je lokt er bijen en vlinders mee je balkon op en bovendien zijn zowel de bloemen, als de bloemknoppen, het jonge blad én de zaden eetbaar. Deze plantensoort trekt bladluis en rupsen aan, waardoor je hem goed kunt inzetten om deze beestjes bij je andere planten uit de buurt te houden.

Spinazie
Spinazie is een kortlevende en snelgroeiende plant die het vooral in het voor- en najaar erg goed doet. De bladgroente is rijk aan mineralen. De plant is ideaal voor mensen met minder geduld; je kunt de eerste oogst namelijk al binnen vier tot zes weken verwachten. Je kunt de planten prima laten uitgroeien zodat je er lang van kunt blijven oogsten.

Veldsla
Veldsla is ideaal om de lege vakken aan het eind van de zomer mee op te vullen. De blaadjes zijn erg lekker in winter- en voorjaarssalades. De planten kunnen goed tegen de kou, waardoor je ze ook in de zomer kunt zaaien.

Snijbiet
Snijbiet is supergemakkelijk om zelf te telen. De plant groei snel, heeft nauwelijks last van ongedierte of ziektes en je kunt er het hele jaar van blijven oogsten. En, de stengels en het blad zijn hartstikke lekker in allerlei gerechten. Je ziet de groente zelden in de supermarkt, maar omdat hij zo makkelijk te telen is, zie je hem wel regelmatig in moestuintjes verschijnen.

Rabarber
Rabarber is een winterharde, mooie plant. Je kunt de steel van de plant eten; ze zijn zuur van smaak en ze worden vooral gebruikt voor het maken van taarten, jam of moes. Als de plant in het voorjaar gaat bloeien, kun je het best de bloemknoppen in een vroeg stadium afknippen. Het bloeien kost de plant namelijk veel energie en dit gaat ten koste van de groei van sappige stelen. Plus: de bloemknoppen zijn eetbaar!

Tips voor het aanleggen van je moestuin
Onderstaande tips helpen je een handje op weg:

Houd rekening met de ruimte die je hebt
Kies voor fruit-, kruiden- en groentesoorten die veel opbrengen. Je wilt uiteindelijk zo veel mogelijk verse groenten, fruit of kruiden uit je eigen moestuin kunnen eten. Op een balkon of kleine tuin heb je meestal beperkt de ruimte en daarom kun je het best kiezen voor soorten die een hoge opbrengst hebben. Groentesoorten als bloemkool of broccoli kun je beter niet kweken, het duurt lang voordat je deze kunt oogsten. Daarentegen zijn sla, radijsjes, snijbieten of rucola wel goede keuzes omdat ze een hoge opbrengt hebben. Je wilt natuurlijk de hele zomer in de weer kunnen en niet hoeven wachten tot het eind van het seizoen.

Richt je moestuin efficiënt in
Maak een moestuin met meerdere verdiepingen om ruimte te besparen. Op een balkon is het belangrijk dat je goed gebruikmaakt van de hoogte. Je kunt ervoor kiezen planten in hangbakken te plaatsen en die over je balkonrand te hangen.

Zaai op tijd
De meest geschikte zaaiperiode is afhankelijk van de soort planten die je hebt. Aardbeienplanten bijvoorbeeld, kun je het best begin maart planten. Kruiden kun je het best enkele maanden later zaaien. Op een balkon heb je vaak aanzienlijk minder last van vorst. Doorgaans kun je dus eerder beginnen met zaaien. Zoek online een groenten- en kruidenkalender voor zaai- en oogsttijden.