Infiltratieblok (ondergronds)

Impact

1 uit 3

Schaal

geen data

S M L XL

Investering

1 uit 3

Heb je weinig ruimte in je tuin? Of wil je liever toch tegels? Dan kan je alsnog het regenwater van je dak en je terras in de grond laten wegzakken. Dit noemen we ondergronds infiltreren. In Rotterdam kun je hiervoor een subsidie krijgen! Kijk snel op deze pagina.

Bij ondergronds infiltreren wordt hemelwater van het dak en/of de betegelde gedeelten van de tuin via een pijp en/of goot naar een ondergrondse opvangvoorziening gebracht. Dit kan een grindkoffer of infiltratiekrat zijn. Het water zakt vervolgens geleidelijk in de bodem weg.

Hoe groot de infiltratievoorziening moet zijn is afhankelijk van de m2 aangesloten dak of terras en de grondsoort. In zandgrond zakt het water snel weg in veen en kleigrond gaat dit langzaam. Veen en kleigrond zijn niet of minder geschikt voor ondergrondse infiltratie. Je kunt bij je gemeente navragen welke grondsoort je hebt. Je kan zelf de emmertest doen om erachter te komen hoe doorlatend je grond is. Ook de grondwaterstand is belangrijk. Infiltratiekratten of grindkoffers kunnen het beste 50cm boven de gemiddelde grondwaterstand geplaatst worden.

Emmerproef
Graaf op de plek waar je kratten of een infiltratieput wilt plaatsen in je tuin enkele gaten van een spa diep. Vul deze gaten met een emmer water. Als het water binnen 30 minuten weggezakt is, infiltreert het regenwater gemakkelijk. Doet het water meer dan een uur erover om weg te zakken dan is de ondergrond minder of niet geschikt voor infiltratie.

Grindkoffer/ put
Hiervoor graaf je een kuil en bekleed je deze met een kunststof vliesdoek (geotextiel). Vul het gat met grind, lavasteen of kleikorrels en sluit het doek. Het doek zorgt ervoor dat de stenen niet dichtslibben met zand.

Infiltratiekrat
Dit is hetzelfde principe als de grindkoffer. Echter, de infiltratiekrat is hol van binnen en kan dus meer water bergen. Een krat moet minimaal 30 centimeter onder de grond zitten. Als er over gereden word, bijvoorbeeld onder een oprit, is de minimale diepte 50 cm.

Zandvang
Bij ondergronds infiltreren is een zandvang nodig om te voorkomen dat de infiltratievoorziening verstopt raakt met zand. Een zandvang is een overloopputje waarin het zand uit het water bezinkt. Er zijn kunststof kant-en-klaar zandvangen te koop, maar je kunt deze ook zelf metselen of maken van beton. Schep de zandvang regelmatig schoon.

Overloop en ontluchting
Als het heel hard gaat regenen kan de grindkoffer, de infiltratiebuis of de krat vol raken. De beste oplossing is hiervoor om een overloop naar een iets dieper gelegen gedeelte in de tuin te laten afvoeren waar het water geen kwaad kan. Een andere mogelijkheid is om de overloop op de riolering aan te sluiten. Deze overloop zorgt ook voor de ontluchting van de krat, infiltratiebuis of grindkoffer.

Bladvang
Een bladvang plaats je in de regenpijp. De bladvanger scheidt de bladeren en ander grofvuil van het regenwater. Plaats de bladvanger op werkhoogte dan kan je hem makkelijk schoon maken.