Groen balkon

Impact

1 uit 3

Schaal

geen data

S M L XL

Investering

1 uit 3

Bijdrage

Biodiversiteit

Ook een balkon kun je vergroenen. Kleine klimplanten kunnen vanuit een pot op een balkon groeien. Dit geldt voor klimrozen, maar ook voor erwten en bessen. Klimplanten kunnen in combinatie met een pergola ook op een balkon voor schaduw zorgen. Door je muren of balkonhekken met een druivenstruik, kamperfoelie of klimop te laten begroeien, creëer je een groene omgeving voor dieren en insecten, die zich er kunnen voeden met de nectar of er kunnen schuilen.

Er zijn vele leuke manieren om naast klimplanten je balkon te vergroenen. Vaak is er niet veel ruimte. Een mogelijkheid is dan om het groen te stapelen. Hiervoor kun je allerlei stapelbare bakken kopen en constructies om tegen de muur te hangen of aan je reling te hangen. Of je kunt ze zelf maken van pallets, oude kratten of kisten.

Kweek verschillende kruiden in kleine bakjes of potten. Kruiden houden van zon, tegen een zonnige muur profiteren ze hier optimaal van. Dit is ook goed voor de biodiversiteit. Citroenmelisse is een voorbeeld van een kruid dat veel bijen aantrekt. Bijen zijn een belangrijke factor in het bestuiven van planten. Nabij staande fruitbomen hebben er dus ook profijt van! Ook houdt citroenmelisse muggen op afstand dus super geschikt voor op je balkon of terrastafel.

Je kunt zelfs ‘moestuinieren’ op je balkon. Aardbeien, tomaten, sla, komkommer, radijs doen het daar heel goed. En met een wormenhotel kun je zelfs je eigen compost verwerken op je balkon. Zet een paar bakken en gieters neer die kunnen het regenwater opvangen dat je zo weer kunt gebruiken om water te geven. Kies voor buitenpotten met een gat in de bodem om overtollig regenwater kwijt te raken. Geef af en toe plantenvoeding als je water geeft. Je kan ook een watergeefsysteem kopen.

Heb je grote plannen, vraag dan wel even bij een expert na hoeveel gewicht je balkon kan dragen!