Goede planten voor een natte tuin

Impact

1 uit 3

Schaal

geen data

S M L XL

Investering

1 uit 3

Bijdrage

Biodiversiteit

Blijft het regenwater bij jou in de tuin langer staan? Dan kun je het beste planten kiezen die van een vochtige grond houden. Hieronder vind je een lijst met makkelijke, vaste planten voor een natte tuin:

Hosta Halcyon (Hartlelie)
Alchemilla mollig (Vrouwenmantel)
Hemerocallis Stella d’oro (Daglelie)
Ligularia przewalskii (Tongkruiskruid)
Blechnum spicant (Dubbelloof varen)
Lytrum Robin (Kattenstaart)
Lysimachia cletroides (Wederik)
Astilbe Fanal (Pluimspireae)
Deze meerjarige planten zijn minder gevoelig voor ziekten en zijn winterhard.

Maak een onderhoudsplan:
Na het planten geef je de planten voldoende water. Probeer dit later zo veel mogelijk te beperken. Door regelmatig water te geven, maak je je planten ‘lui’. Geef in lange droge periodes liever enkele keren veel water dan regelmatig een beetje. Planten in potten moet je wel regelmatig water geven!
Direct na het planten hoef je niet te bemesten. Als je later je tuin wilt bemesten, lees dan goed de instructies op de verpakking van de meststof. Vooral bij kunstmest kan verkeerd gebruik schadelijk zijn voor je planten.
De precieze snoei-instructies verschillen per plant. Over het algemeen geldt dat je vaste planten het beste direct na de bloei kunt snoeien. Snoeien is niet verplicht. Dorre plantdelen kunnen juist bescherming bieden tegen vorst. Haal in het voorjaar eventuele dorre resten weg.
Als planten te breed worden, kun je ze met een schep afsteken of met een snoeischaar terugsnoeien. Grote planten kun je ook uitgraven, in tweeën delen en weer terug planten.
Minder winterharde planten kun je beschermen met een laag bladeren of een andere bedekking.