Klimaat Actie Team

Als er iets is wat we in Rotterdam goed kunnen, dan is het wel aanpakken. En dat komt mooi uit, want er is werk aan de winkel. Een van de dingen die we moeten doen, is Rotterdam groener maken. Veel groener. Wil je je straat vergroenen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Vraag dan advies aan ons klimaatactieteam in jouw wijk!

De klimaatactieteam coördinatoren helpen je met plannen en tips om je straat groener te maken. Ze weten alles over welke planten goed groeien, hoe je wateroverlast kunt voorkomen en hoe je je buurt koel kunt houden in de zomer. Ze geven advies, organiseren buurtprojecten en zorgen ervoor dat iedereen mee kan doen.

Hieronder vind je hun contactgegevens.

Afrikaanderwijk

Afrikaanderwijk

Marian Bentvelzen (Stichting Steensoep)

Agniesebuurt - Provenierswijk

Agniesebuurt - Provenierswijk

Stefan Herwig (Buro Kruisbestuiving)

Stefan Herwig heeft Buro Kruisbestuiving opgericht om als sociaal hovenier Rotterdammers te helpen om hun stad groener te maken. Door mensen en partijen bij elkaar te brengen en samen aan de slag te gaan met de handen in de aarde. Vanuit de gedachte dat de natuur ons verbindt. En net als planten, functioneren wij als mensen het beste als we verbonden zijn met elkaar. Hij zet zijn groene kennis en organisatiekracht in om mensen te motiveren, te inspireren en zo de natuur ons te laten verwonderen.

Bospolder – Spangen – Tussendijken

Bospolder – Spangen – Tussendijken

Marlies Bielderman

Carnisse

Carnisse

Karen Welp (Buurtklimaatje) & Sander van der Ham (Buurtklimaatje)

"Samen met bewoners werkt Buurtklimaatje aan vergroening van straten en pleinen in Carnisse. In de wijk is veel groene liefde. De afgelopen jaren vergroenden bewoners 24 straten met geveltuinen, bloembakken en boomtuinen. Met elkaar legden we ruim 2 strekkende kilometer geveltuin aan en voegden meer dan 700 m2 groen toe. Dat is al heel veel, maar er kan zeker meer bij! Neem met ons contact op als je ook plannen en ideeën hebt. Buurtklimaatje werkt samen met de Groene Buurtmakers Carnisse. Deze bewoners zetten zich in voor een groene, kleurrijke en sociale wijk. Wekelijks organiseert Buurtklimaatje ook het klimaatatelier op het Amelandseplein. Kinderen (en volwassenen) kunnen meedoen aan allerlei activiteiten waarmee ze hun kennis over het klimaat in de praktijk brengen."

Delfshaven - Schiemond

Delfshaven - Schiemond

Lieven Poutsma & Nienke Bouwhuis (De Groene Connectie)

“Vanuit de Groene Connectie werken we in Schiemond aan een betere verbinding tussen bewoners en hun groene omgeving. Samen maken we de wijk klimaatvriendelijker en meer verbonden. We leggen gevelgroen aan, ontstenen tegelvlaktes en planten biobollen in een lint door de wijk. We nodigen bewoners uit om mee te doen met het groenteam dat vanuit de Groene Connectie de wijk in komt om de wijk te verlevendigen met groen. We werken samen met Archiklas aan het klimaatatelier met kinderen, maken een groene kansenkaart voor de wijk, en er komt een groentafel aan en ook een kaart met groene ommetjes! Zo maken we samen de stad groener en gezonder.”

Dijkzigt – Oude Westen

Dijkzigt – Oude Westen

Meike de Regt (Coöperatie Tussentuinen) & Lieke Bolt (Aktiegroep Het Oude Westen)

"Het Wij(k) Vergroenen team in het Oude Westen helpt met groentips, workshops over groen onderhoud, buurtgroentours en lezingen over groen en biodiversiteit en het vergroenen van straten, daken en tuinen. In de buurtkrant geven we elke maand informatie over de activiteiten en kun je lezen wat je in dat seizoen het beste met je planten of bodem kunt doen. Er is een groep van groene harten die graag bij elkaar komt en voor groen acties is er een groen groep die samen hun handen uit de mouwen steken.

Heb je vragen over groen, water of hitte of wil je bezig zijn met groen? Bezoek het groen spreekuur elke laatste vrijdag van de maand van 10:00 - 11:00 uur bij de Aktiegroep Het Oude Westen op de Gaffelstraat 1, bel of mail ons of volg ons op Instagram: @wijkvergroenen."

Ellen en burgemeester Aboutaleb

Entrepot - Noordereiland

Ellen van Bodegom (Stichting Iedereen aan boord)

Op het Noordereiland, een uniek eiland omringd door de Maas in Rotterdam, bevindt zich een bijzondere gemeenschap. Hier is Ellen van Bodegom de drijvende kracht achter Stichting Iedereen aan Boord. Samen met andere actieve eilandbewoners werkt ze aan vergroening, verduurzaming en circulaire projecten en plannen, waar iedereen uit de buurt iets aan heeft en ook iedereen aan mee kan doen.

Middelland – Nieuwe Westen

Middelland – Nieuwe Westen

Mustapha Akcich

Oud-Mathenesse

Oud-Mathenesse

Janine van Druten

“Sinds mijn verhuizing naar Rotterdam, 6 jaar geleden, ben ik actief in de wijk om onze omgeving groener te maken. Het viel me op dat er in veel straten weinig beplanting was en dat bij veel bewoners de kennis over planten ontbrak. Daarom ben ik gestart met een missie om samen met bewoners de biodiversiteit te vergroten in onze wijk en kennis te delen over de voordelen van groen voor het klimaat en de stad. Met enthousiasme werk ik aan diverse projecten en help ik graag bewoners hun omgeving groener te maken. Neem contact met mij op om mee te denken en te helpen bij initiatieven in de wijk. Alle ideeën en inzet zijn van harte welkom!”

Oude Noorden

Oude Noorden

Daniël Opbroek (Stichting GroenGoed)

"Mijn naam is Daniël Opbroek en ik houd van groen en mensen, en dat gaat gelukkig heel goed samen in mijn dagelijkse bezigheden! Vanuit GroenGoed start ik, sinds 2010 en ondertussen met een hele wolk mensen, gezamenlijke buurttuinen op allerlei plekken in de stad. Vanuit het Rotterdams WeerWoord ben ik juist op reis door het Oude Noorden om bewoners in hun eigen straat te helpen met onttegelen, vergroenen en water opvangen."

Rotterdam Central District

Rotterdam Central District

Wendy Krohn en Marjolein Smits van Oyen (BIZ Rotterdam Central District)

Stap je Rotterdam Centraal uit, dan sta je in Rotterdam Central District (RCD). Dit is een belangrijke plek in de stad, waar veel internationale bedrijven en innovatieve startups zitten. Mensen wonen, werken en ontspannen hier. Er zijn veel nieuwe projecten gepland die zorgen voor betere mobiliteit en een klimaatvriendelijke stad.

Dit zijn Marjolein (rechts) en Wendy (links). Zij zijn de vrouwen achter de BIZ en Vereniging RCD. Marjolein werkt namens de vastgoedeigenaren aan de ontwikkeling van het gebied. Wendy bouwt aan de community met de ondernemers in het gebied.

Ze werken samen om het gebied aantrekkelijker te maken. Vastgoedeigenaren willen een plek die ondernemers aantrekt, talent aantrekt en duurzaam is. Ondernemers willen goede bereikbaarheid en faciliteiten zoals sport, horeca, winkels en cultuur. Bewoners en bezoekers willen een veilige en fijne omgeving. In het RCD-gebied komt dit allemaal samen.

Vreewijk

Vreewijk

Nathalie Langstraat (Stichting Tussentuin)

"In Vreewijk ben ik actief om de wijk te ondersteunen bij ideeën en plannen die zowel goed zijn voor de bewoners als voor de wijk. Het doel is om Vreewijk beter bestand te maken tegen extreme hitte, droogte en/of natte perioden. Dit kunnen allerlei initiatieven zijn, zoals het verder vergroenen van de wijk (tegels wippen), het organiseren van een groenmarkt, het verspreiden van groenkennis via een lezing, het planten van voorjaarsbollen of het verfraaien van een binnenhof. Heb jij ideeën om Vreewijk beter, leuker of mooier te maken en kun je daarbij ondersteuning gebruiken? Neem dan gerust contact met mij op!"