Heet hè!

De verfrissende voorstelling over hitte nu ook als film!

Heet hè! The Movie is de verfilming van het toneelstuk “Heet hè!”. Deze film is gemaakt voor ouderen en hun (professionele) verzorgers door de Theaterplaats voor Ouwe Rotten. Waarom? Om op een niet-betuttelende manier informatie te geven over hoe om te gaan met de steeds hoger wordende temperaturen in Nederland. Zet de film bijvoorbeeld in als opfriscursus voor jezelf als verzorgende en voor je collega’s, of voor de ouderen in bijvoorbeeld een Huis van de Wijk of een seniorencomplex. Lees hier de tips van de Ouwe Rotten voor de programmering van het live toneelstuk of de film en voor het begeleiden van het nagesprek. Je kunt ook de film, de teasers voor social media en factsheets met handige tips downloaden in de Toolbox hieronder.

Ga je de film gebruiken?

Ga je de film gebruiken?

Tips van de Ouwe Rotten

  • De beste tijd voor het spelen van Heet hè! is het voorjaar en de zomer. Tussen oktober en april is echt niemand geïnteresseerd in hitte.
  • De laagdrempelige vorm van het live toneelstuk past overal. Een intieme ruimte of een ruimte waar een apart hoekje kan worden gemaakt, werkt het best. Er moet een lange tafel kunnen staan met vijf stoelen voor de spelers. En er moet voldoende ruimte zijn voor publiek en een goede akoestiek.
  • De opkomst van ouderen blijkt het hoogst als de voorstelling (toneel of film) wordt gekoppeld aan een activiteit in het Huis van de Wijk of andere plek, bijvoorbeeld aan valpreventie of samen eten.
  • Zet de film in binnen je organisatie om in het voorjaar zelfzorg tijdens hitte en het Hitteprotocol – wie doet wat tijdens hitte – fris in het geheugen te brengen.
  • Het nagesprek

    Het nagesprek

    Tips van de Ouwe Rotten

  • Na Heet hè! met elkaar napraten over wat je hebt gezien en gehoord, werkt goed voor bewustwording over de hittemaatregelen.
  • Binnen de organisatie: praat met de medewerkers/collega’s na over hoe ze ook goed voor zichzelf kunnen zorgen tijdens hun werk in de hitte, want alleen dan kunnen ze goed voor anderen zorgen. Je kan dan ook afspreken dat je op elkaar let.
  • Met ouderen: Bij het publiek komt vaak vanzelf (onbewuste) herinneringen op - bijvoorbeeld wat ze van hun moeder leerden of dat ze vroeger een zomerrooster hadden op school. Ook leren de ouderen nieuwe zelfzorgtips van het stuk. Vooral een koud doekje in je nek leggen, spreekt aan. Na de voorstelling vertellen de bezoekers aan anderen waar ze zijn geweest en delen zo hun kennis.
  • Komt het gesprek niet op gang?

    Komt het gesprek niet op gang?

    Deze vragen helpen!

    a. Hoe functioneer jij het best tijdens hitte?
    b. Lukt het om genoeg te drinken als het heet is?
    c. Welke tip uit het stuk was voor jou herkenbaar/nieuw?
    d. Kun je je eigen huis koel houden?
    e. Zijn er groene schaduwplekken in je omgeving?
    f. Wie let er op jou tijdens hitte; op wie let jij tijdens hitte?

    Het multiculturele toneelgezelschap en de tips uit andere culturen werken over het algemeen heel goed. In 2023 werd er een enkele keer een racistische opmerking gemaakt. Een reactie hierop kan zijn dat we in ons multiculturele Rotterdam volop kunnen leren van mensen die veel meer ervaring hebben met hitte dan hier geboren Hollanders.

    Voorstelling boeken

    Voorstelling boeken

    Theatervoorstelling Heet hè!

    In 2024 vergoedt de gemeente weer tien voorstellingen. Als die ‘gratis’ voorstellingen op zijn, is het stuk te boeken voor € 275,00 ex 21% BTW via theaterwerkplaatsouwerotten.nl. De voorstelling duurt circa een kwartier en het nagesprek – onder begeleiding van de Ouwe Rotten – duurt circa een half uur. Het is een leuk, gezellig en leerzaam ontmoetingsmoment.

    Boeken

    Download de factsheets

    Download de factsheets

    Hier downloaden (PDF)

    Op deze factsheets vind je handige tips voor verschillende groepen zoals kinderen, ouderen en sporters. Ze laten zien hoe je jezelf en anderen kunt beschermen tegen de hitte, van genoeg water drinken tot de juiste kleding kiezen en het herkennen van symptomen van hitteziektes. Deel ze met familie, vrienden en collega's of gebruik ze in de gezondheidszorg, op scholen en bij sportactiviteiten in de zomer.

    Download en deel de factsheets makkelijk digitaal of print ze uit.

    Algemene tips

    Tips voor ouderen

    Tips voor kinderen

    Tips voor sporters

    Toolbox

    Toolbox

    Download hier de film, de teasers en de factsheets

    Hier kun je de film, de teasers voor social media en alle factsheets (PDF en JPG) downloaden. Alles wat je nodig hebt om anderen te helpen omgaan met de hitte.

    Heet hé - De Film

    Heet hé - Teasers

    Factsheets

    Download the movie and teasers for social media with UK subtitles here.

    Heet hé - The Movie UK Sub

    Heet hé - Teasers UK Sub

    Het gebouw van Huis van de Wijk

    Hoe ontstond Heet hè!?

    De geschiedenis

    De Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten ontwikkelde het toneelstuk over ‘zelfzorg en zorg voor elkaar tijdens hitte’. Dit deden ze op verzoek van de gemeente Rotterdam en de GGD Rotterdam- Rijnmond (de gemeente-GGD). De typetjes in het stuk zijn aangereikt door ouderen en zorg- en welzijnsmedewerkers uit het Rotterdams Hittenetwerk van de gemeente-GGD. De boodschap van de leden van het hittenetwerk was glashelder: ‘Blijf ver weg van betutteling, want dan haken ouderen acuut af.’ Er zit een limiet aan het aantal keer dat de Ouwe Rotten met Heet hè! kunnen optreden. Daarom heeft de gemeente-GGD een film laten maken van het stuk. Benieuwd naar de video hierboven? Bekijk hem op YouTube via de onderstaande knop.

    Video bekijken

    Heet hé!

    Heet hé!

    Ervaringen in 2023

    De vijf Ouwe Rotten die Heet hè! opvoeren, hebben het script zelf geschreven. In 2023 hebben ze het stuk, met steun van de gemeente, tien keer gespeeld in Huizen van de Wijk. Het bleek enorm aan te spreken. Het publiek gaat helemaal mee in het verhaal - met name Gerda is populair, het typetje dat wars is van betutteling – en er wordt veel gelachen. Na de voorstelling doet iedereen enthousiast mee met het nagesprek en deelt zo kennis met elkaar.

    Rotterdams Hitteplan

    Rotterdams Hitteplan

    Onderdeel van Rotterdams Hitteplan

    Heet hè! is onderdeel van het Rotterdams Hitteplan om inwoners voor te bereiden op zelfzorg en zorg voor elkaar tijdens hitte. Wereldwijd nemen de temperatuur en de duur van warme periodes (waaronder hittegolven) toe. Aanhoudende hitte kan leiden tot serieuze gezondheidsklachten. Vooral ouderen, jonge kinderen, chronisch zieken en dak- en thuislozen zijn kwetsbaar voor gezondheidsproblemen door extreme hitte.

    Hitte

    Hitte

    Toename van sterfte door hitte

    In 2050 wordt voorspeld dat de combinatie van hogere temperaturen en vergrijzing zal leiden tot een sterkere toename van sterfte door hitte. Zomer 2023 overleden er volgens het CBS in Nederland onder inwoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorg-instellingen 10 procent meer mensen dan verwacht. Datzelfde geldt voor 80-plussers (4 procent meer) en mensen tussen 65 en 80 jaar (7 procent). De sterfgevallen vonden vooral plaats tussen 5 en 25 juni, toen het bovenmatig warm was in Nederland. Rotterdamse cijfers zijn niet bekend.

    Ouderen (vooral 75+) vormen de grootste risicogroep voor hitte-gerelateerde gezondheidsklachten. De kwetsbaarheid van deze groep komt deels door hun fysieke toestand. Ouderen zijn vatbaarder voor een zonnesteek en hitteberoerte. Ze hebben een verminderde dorstprikkel, waardoor ze vaak te weinig drinken. Ook gebruiken ze vaak vocht afdrijvende medicatie. Dit is een gevaarlijke combinatie tijdens hitte, zeker als daarop weinig toezicht is doordat ouderen steeds langer zelfstandig thuis wonen.

    Ongekend heet

    Ongekend heet

    Beeldverhaal

    Het verhaal 'Ongekend Heet' vertelt met personages, beeld, geluid en grafieken welke impact uitzonderlijke hitte kan hebben in Nederland. Luister en lees het verhaal over wat er kan gebeuren in de stad tijdens een hittegolf.

    Ongekend heet

    Tips van de GGD

    Tips van de GGD

    Zomer en hitte

    Welke mensen krijgen snel klachten door hitte? En hoe houd je je huis koel als het langdurig warm is? Hier vind je tips van GGD Rotterdam zodat jij, je naasten en degene die je verzorgt gezond kunnen blijven tijdens hitte.

    GGD Tips

    Groene straat in Rotterdam-Zuid

    De Koele Kaart

    Op zoek naar koele plekken en drinkwaterpunten in de buurt?

    Is het binnen te warm of ben je van plan een wandeling te maken met ouderen? Op deze kaart vind je de koele plekken in jouw buurt. Denk aan koele buitenplekken zoals het park, koele binnenplekken en drinkwaterpunten in de stad. Zo kun je heerlijk ontspannen in de schaduw!

    De Koele Kaart

    Meer hittetips

    Meer hittetips

    Rotterdams WeerWoord

    Blijf koel tijdens de hitte! Hier zijn een paar handige tips om jezelf en je naasten te beschermen tijdens hete dagen. Van het opzoeken van schaduwrijke plekken tot het creëren van je eigen groene oase, deze tips helpen jou of ouderen die je verzorgt koeler te blijven tijdens warme dagen.

    Hittetips